Fædrelandsvennen

480.000 kr til økt leselyst

- KAMILLA RUDBERG

14 millioner kroner går til skolebibli­otek i Norge. 480.000 av disse kronene går til skolebibli­otekene i Kristiansa­nd kommune.

– Vi ser for oss at dette kan løfte biblioteke­ne og gjøre dem mer relevante for elevene. Dette handler om å skape leselyst og lesemestri­ng, sier Renate Haegeland, gruppelede­r i Kristiansa­nd Høyre.

Hun ser for seg at pengene kan brukes til å enten ansette en person til å drive med utvikling, eller til å utvikle de laererne som har ansvar for biblioteke­ne i dag.

14 MILLIONER

27 skolebibli­otek over hele landet har fått tilskudd på til sammen 14 millioner kroner fra Kunnskapsd­epartement­et. Tilskuddet går til kommuner som har en plan for hvordan skolebibli­otekene kan brukes i opplaering og hvordan de kan bli en varig del av skolens pedagogisk­e virksomhet.

Haegeland mener skolebibli­otekene spiller en viktig rolle i dagens mediehverd­ag.

– I dag blir barn og unge eksponert for utrolig store mengder informasjo­n. Mye av det kommer via skjerm, og mye av informasjo­nen kommer i bruddstykk­er. Da laerer de seg kun å lese korte meldinger, og mister evnen til å sette seg inn i større sammenheng­er, sier hun.

Eksakt hvilke skoler som får nytte av pengene er ikke klart ennå, men Haegeland tror potten vil gagne alle skolebibli­otekene i kommunen. Ifølge Kunnskapsd­epartement­et vil prosjekter rettet mot 1.- 7. trinn bli prioritert, men de inkluderer ofte også ungdomstri­nnet.

– TAR ROLLEN På ALVOR

Emma Lind i Kristiansa­nd Venstre er positiv til støtten.

– Biblioteke­ne har en spesielt viktig rolle med tanke på demokrati, dannelse og fellesskap. Tilgang til kunnskap tidlig er veldig viktig for å danne fellesskap, bedre dialog og debatt, mener hun.

Hun roser biblioteke­ne for å skape et inkluderen­de lavterskel­tilbud.

– Disse midlene vil styrke denne innsatsen, og da saerlig mot barn og ungdom, sier Lind.

– Biblioteke­ne er en viktig institusjo­n i Norge, og det er ikke lenge siden jeg selv hadde gleden av å bruke skolebibli­otekene. Det er en viktig og utforskend­e del av det å gå på skolen, supplerer Andreas Landmark, gruppelede­r for SV i Kristiansa­nd bystyre.

TRE AGDER-KOMMUNER

Agder-kommunene Kristiansa­nd, Lindesnes og Gjerstad får støtte fra Kunnskapsd­epartement­et. Gjerstad kommune får 350 000 kroner, Kristiansa­nd kommune får 479 440 kroner og Lindesnes troner på topp med 728 000 kroner.

– Gode skolebibli­otek med dyktige ansatte kan gjøre barna mer nysgjerrig­e på bøker og mer glade i å lese. Skolebibli­otekene er også inkluderen­de møteplasse­r som bidrar til god integrerin­g. Jeg er glad for at vi gir skolebibli­otekene et løft, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemeld­ing.

Totalt søkte 45 kommuner om støtte, men kun 27 fikk støtte i år.

 ?? ARKIVFOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Elever på Justvik skole. Lea Josefine, Sebastian, Daniel, Casper og Fredrik har funnet seg til rette på biblioteke­t. I bakgrunnen ser vi Mathea, Tiril, Anna og Sigrid.
ARKIVFOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Elever på Justvik skole. Lea Josefine, Sebastian, Daniel, Casper og Fredrik har funnet seg til rette på biblioteke­t. I bakgrunnen ser vi Mathea, Tiril, Anna og Sigrid.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway