Fædrelandsvennen

Er demokratie­t døende?

Under årets Protestfes­tival stilte vi forfatter og samfunnsde­battant Hanne Nabintu Herland dette spørsmålet.

-

Utgangspun­ktetvar Steven Levitskys påstand om at demokratie­t er i ferd med å forvitre i USA, og at Europa kommer etter. Han hadde nettopp skrevet boka «How Democracie­s Dies» sammen med sin kollega og skrevet om at vi har mistet evnen til toleranse overfor meningsmot­standere og institusjo­nell overbaeren­het.

Det har skjedd noe i samfunnet de siste tjue årene, som også var årsaken til at Protestfes­tivalen ble etablert og arrangert for første gang sommeren 2000.

I et fly på vei over Atlanteren leste jeg oktober-utgaven av det amerikansk­e magasinet The Atlantic der overskrift­en var «Is Democracy Dying?».

Vi er blitt besatt av lojalitet, og vi angriper den frie presse. Vi polarisere­r og driver med konspirasj­onsteorier. Magasinets skribenter finner det urovekkend­e at vi mennesker ikke lenger har direkte kontakt mellom hverandre, men kommuniser­er via sosiale medier. I en slik verden er det enkelt å monopolise­re mening og distansere seg fra avvikende meninger. Yoni Appelbaum skriver at demokratie­t er blitt «religion av mennesker som ikke har mye til felles».

Ifølge to andre skribenter – Amy Chuva og Jed Rubenfeld – hadde man for bare få tiår siden samme språk om urettferdi­ghet og rettighete­r. Martin Luther King og Black Panthers var tydelige på menneskeli­ge konstitusj­onelle rettighete­r. I dag er rettighete­ne i seg selv blitt et spørsmål. B are 30 % avamerikan­erne født i 1980-åra mener at å leve i et demokrati er essensielt, sammenlign­et med 72 % av amerikaner­e født i 1930-åra. Hvorfor har det blitt slik? Kanskje skyldes det at avstanden tilbake til 2. verdenskri­g er blitt større og at det er faerre og faerre igjen av dem som opplevde den. Kanskje er det bare vi mennesker som gjennom internett har fått større makt til å bestemme hvilke meninger som til enhver tid skal vaere gjeldende?

Det siste skulle man jo tro var positivt, for slik forfatter Tina Bai skriver i Klassekamp­en; «Når menneskeve­rdet blir krenket, stiller demokratie­t opp».

Fullt så enkelt det ikke. De to danske forskerne Jørgen Møller og Svend-erik Skaaning har skrevet boka «Demokrati i en krisetid» der de mener demokratie­t ikke vil bryte sammen fordi dagens populister aksepterer å arbeide innen demokratie­ts rammer mens mellomkrig­stidas kommuniste­r og fascister var åpent antidemokr­atiske. D essverre er det blitt sånn at selv demokratie­t har sine svakheter, og disse svakhetene er blitt mer synlig etter sosiale mediers inntreden. Vi må erkjenne at vi mennesker er flokkdyr, og at internett på enkelt vis samler oss rundt den rådende mening. Som sårede dyr lar vi oss manipulere og styre for å bli likt av massene, for slik er vi jo, vi vil bli likt og ikke mislikt. Og dessverre, det gode i oss mennesker er ofte passivt. Vi lar vaere å føre en samtale for å ikke bli uvenner. Eller for å sitere William Butler Yeats fra diktet «The Second Coming» allerede i 1919: «Det beste er helt uten styrke, det onde er breddfullt av glødende viljekraft».

I magasinet The Atlantic forteller Anne Appelbaum om et nyttårspar­ty hun holdt 31.12.1999 med hundre gjester fra store deler av verden. Det var et fredelig party for venner, men i dag råder uvennskape­t og par har blitt separert fra hverandre. Ifølge Appelbaum skyldes det ikke personlige konflikter men politiske spørsmål. N år Donald Trumpfremd­eles sitter som president i verdens mektigste land, til tross for at han er upopulaer både der og i resten av verden, er han blitt et symbol på at demokratie­t er i ferd med å gå i oppløsning, men også et bevis på at det finnes et snev av håp der ute. Han ble tross alt stemt frem av hvite amerikaner­e som ikke var blitt hørt og var blitt en del av Amerikas underklass­e, samt av en del kristenkon­servative som så at deres rettighete­r gikk i oppløsning.

Da gjenstår detom vi kan stole på at media skal få oss ut av uføret, når også medias grunnstein­er er i ferd med å ramle fra hverandre. Mainstream media beskyldes for å løpe i flokk. Alternativ­e medier for å bedrive løgn.

I en musikkvide­o spilt in sent på 80-tallet leser Kris Kristoffer­son opp diktet «The Second Coming» og legger til helt til sist: Vi kan ikke stole på at politikern­e snakker sant. Vi kan ikke stole på at media snakker sant. Det er opp til oss.

Han har utvilsomt et poeng.

Mainstream media beskyldes for å løpe i flokk. Alternativ­e medier for å bedrive løgn.

 ?? FOTO:MANDEL NGAN/AFP ?? Donald Trump er blitt et symbol på at demokratie­t er i ferd med å gå i oppløsning, men også et bevis på at det finnes et snev av håp der ute. Han ble tross alt stemt frem av hvite amerikaner­e som ikke var blitt hørt, mener Svein Inge Olsen, Protestfes­tivalen.
FOTO:MANDEL NGAN/AFP Donald Trump er blitt et symbol på at demokratie­t er i ferd med å gå i oppløsning, men også et bevis på at det finnes et snev av håp der ute. Han ble tross alt stemt frem av hvite amerikaner­e som ikke var blitt hørt, mener Svein Inge Olsen, Protestfes­tivalen.
 ??  ?? SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen
SVEIN INGE OLSEN, skribent og leder av Protestfes­tivalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway