Fædrelandsvennen

En klimauvese­ntlig by…

- SVEIN ERIK HALVORSEN

I Faedreland­svennen 20 november har ordfører Harald Furre en artikkel som fremhever Kristiansa­nds sine miljøambis­joner, og de er ikke små sett med Sørlandske øyne.

●●Med klima, FN sitt klimapanel og Parisavtal­en som bakteppe skal innbyggern­e i kommunen måtte betale en høy pris for tiltak som i overordnet betydning er helt uvesentlig­e. Man skal både regulere innbyggern­es bevegelsem­ønstre og bosetnings­struktur under påskudd av at dette må til for å redde kloden.

Parisavtal­en sin meget skjeve og svake utforming, hvor Kina, verdens nest største økonomi, fremdeles defineres som et utviklings­land og tillates å fortsette sin vekst i totale klimagassu­tslipp helt frem til 2030, setter hele denne avtalen i et absurd lys.

For å sette dette i et perspektiv: Norges totale utslipp er i år på ca 53 millioner tonn CO2, Bare i år øker Kina sine totale utslipp med over fem prosent eller 1000 millioner tonn CO2. Det vil si at Norges samlede utslipp i dag tilsvarer økningen i Kina på 18 dager.

I følge ordfører Furre skal Kristiansa­nd innen 2030 kutte sine samlede utslipp med 156.000 tonn på årsbasis. Kristiansa­nds samlede ambisjon frem mot 2030 tilsvarer da 26 timer med dagens økning i utslipp fra Kina. Det absurde er at Kina kan fortsette veksten i utslipp helt frem til 2030 uten å bryte kravene i Parisavtal­en.

Nå er det jo slik at kloden ikke merker forskjell på CO2 utslipp uansett hvor den kommer fra, så fremfor å drive frem kostbare uvesentlig­heter, som dyttes ned over innbyggere i en tynt befolket landsdel, burde kommunen kanskje bare la vaer å sende naeringsde­legasjoner til Kina og gjøre Kristiansa­nd mindre tilgjengel­ig for de meget forurensen­de cruiseskip. Kristiansa­nd kommune ledet i oktober i år en naeringsde­legasjon på 14 personer til Kina for å øke de økonomiske samarbeide­t. Strategien for Kristiansa­nd Havn er en dobling av cruise anløpene i løpet av få år. Med bakgrunn i det totale bildet beskrevet over, er det derfor betimelig å stille spørsmål om kommunens hode vet hva hendene holder på med…

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway