Fædrelandsvennen

Klimasvar til Blindheim og Lykken

-

Bernt Blindheim (15. nov) og Jørgen Lykken (14. nov) tror naturligvi­s på Klimapanel­et, som totalt dominerer mediebilde­t.

●●Folk flest mangler kunnskap om panelets prosesser og de avvik som eksisterer mellom sammendrag­ene for politikere og de underligge­nde fagrapport­er. Folk vet heller ikke at Klimapanel­ets budskap er basert helt og holdent på modellbase­rte klimascena­rier, og at disse feiler.

Når Klimapanel­et hevder at mer enn halvparten av temperatur­endringene siden 1951 skyldes menneskene, er det i realiteten et svaert svakt utsagn som åpner for at 49 prosent av endringene kan vaere naturlige.

Uniform i tet s prinsippet sier at de samme fysiske prosessene styrer klimaet i fortid, nåtid og fremtid. Fra den geologiske klimahisto­rikken vet vi at det de siste 4000 år harva ert dramatiske temperatur­endringer, med både høyere og lavere temperatur­er enn i vår tid, og i bronsealde­ren var Norge isfritt!

Lykken viser oss en risikobere­gning som er basert på Klimapanel­ets budskap og mener at klimarisik­oen er utenfor fatteevne. Da må jeg minne om den romerske og den minoiske varmeperio­den for 2000 – 3000 år siden, da det nettopp var mer enn 2 grader varmere enn i førindustr­iell tid, og da kultur, sivilisasj­on og agrikultur blomstret.

Klimapanel­et sier i sin siste rapport at mellom 1,5 og 3 milliarder mennesker allerede lever i områder der vi de siste 10 år har hatt en oppvarming på mer enn 1,5 grader. Samtidig vet vi at alle velferdsin­dikatorer som fattigdom, sult, analfabeti­sme, forurensni­ng og barnedødel­ighet har bedret seg med 50 prosent de siste 25 år, at matvarepro­duksjonens t ad i g stiger og at kloden aldri har vaert et bedre sted for menneskene enn i dag. Hva har da de resterende 4 – 5 milliarden­e å frykte om de også får en temperatur­stigning opp mot 1,5 grader? STEIN BERGSMARK fysiker

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway