Fædrelandsvennen

– Visste sjelden hva som kom

- TEKST: ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no

Kjetil Rekdals rykte skal ha det til at han er en mester på å få det beste ut av laget sitt i viktige kamper. Dette sier spillerne som har opplevd Rekdals suksessgre­p.

– Kjetil er flink til å bygge opp gruppa til å få ut det aller beste av dem i én enkelt kamp, sier den tidligere Vålerenga- og Aalesundsp­illeren Amund Skiri.

Nå 40-år gamle Skiri var med på flere avgjørende kamper med Kjetil Rekdal som sjef.

Gullkampen med Vålerenga i 2005, nedrykkskv­alik med Aalesund i 2008, cupfinalen med Aalesund i 2009 og i 2011. Saerlig cupfinalen 2009 står igjen som en av Rekdals store triumfer, rent taktisk.

– Det var en spesiell kamp. Vi fikk en utvisning tidlig, men der Molde trolig forventet at vi skulle legge oss bakpå, så ville Rekdal satse offensivt, forklarer Skiri.

OVERRASKET MOTSTANDER­E

Fredrik Carlsen fikk sitt andre gule kort seks minutter ut i andre omgang. Rekdal fortsatte med to spisser, og Aalesund vant til slutt etter straffespa­rkkonkurra­nse.

– Han var dyktig til å finne løsninger som kunne overraske motstander­en, minnes Skiri som i dag er toppspille­rutvikler i Aalesund. En av målscorern­e er enig i at den kampen er et kroneksemp­el på Rekdals «fotballhje­rne».

BENKET TOPPSCORER I FINALE

Tor Hogne Aarøy var toppscorer i Aalesund i 2009. Til cupfinalen startet han på benken, men i første ekstraomga­ng kom han innpå i lag med servitør Demar Phillips. Aarøy utlignet til 2–2 like etterpå.

– At han vraket meg er jo et grep han gjorde. Jeg husker jeg var utrolig skuffet, men i ettertid har jeg vel sagt at det var helt riktig av ham, sier nå 41-år gamle Aarøy, som kom tilbake fra sykdom noen dager før Aalesunds første cupfinale.

– Alle lag trenger vel en spillertyp­e som meg på slutten av kamper, ler den tidligere spissen som målte 204 centimeter på strømpeles­ten. Aarøy scoret naturligvi­s på en heading i ekstraomga­ngene.

I etterkant kalte Kjetil Rekdal grepene han og trenerteam­et gjorde for«coaching i verdenskla­sse». Et uttrykk som har stått ved Rekdal siden.

– Han er veldig tydelig på hva han skal ha, og han krever at spillerne er trofaste mot hans plan, sier Aarøy.

Tom Henning Hovi var kaptein i Vålerenga i hele Rekdals første periode i klubben. Han likte godt sin gamle sjef.

– Kjetil tenker fotball hele tiden. Hele døgnet, hver dag, hele uka, sier Rekdals gamle kaptein i Vålerenga om sin gamle lagkamerat og seinere trener.

Spesielt én ting Rekdal gjorde på kampdag likte Hovi godt.

– Mange trenere har spillermøt­er som varer utrolig lenge, men ikke Kjetil. De er korte og konsise. Han sa alt vi trengte å vite uten at det tok evigheter, sier Hovi.

ENDRET LAGET På KAMPDAG

Forsvarssp­illeren hadde Rekdal som trener i nedrykksst­rid, i kampen om seriegull og i én cupfinale. Det er tolv år siden Hovi hadde Rekdal som trener, så eksemplene er ikke så lett å finne fram, men spesielt ett grep husker Hovi.

– Cupfinalen mot Odd i 2002. Da trente vi inn et lag gjennom hele uka. Dette måtte bli de elleve tenkte vi. Men på dagen da finalen skulle spilles hadde han gjort om. (Stian) Ohr ble vraket. Inn kom (Bjørn Arild) Levernes. Levernes scorer etter sju minutter. Vi vinner cupfinalen 1–0, mimrer Hovi.

Det at Rekdal gjorde et slikt grep én gang kan vaere tilfeldig, men Hovi forteller at det var flere slike tilfeller.

– Vi trente ofte 4–3–3 i forkant av en kamp og endte med 4–4–2 eller kanskje en trebacksli­nje, eller 5–4–1 man måtte ikke tro at man hadde laget eller formasjone­n etter trening. Det gjorde at vi spillerne måtte ha fullt fokus hele tiden. I tillegg kan det ha forvirret motstander­ne. De visste sjelden hva som kom, sier Hovi som i dag jobber som klubbutvik­ler i NFF Indre Østfold.

ENDRET ETTER MOTSTANDER

I backrekka i Vålerenga spilte også Freddy dos Santos, som i likhet med Hovi var med på hele Rekdals første periode i Vålerenga. Han mener Rekdal gikk litt imot andre trenere.

– De fleste er opptatt av at man må «spille sitt eget spill». Men Kjetil var ikke redd for å endre formasjon og taktikk etter motstander­en. I Vålerenga hadde vi en egen «europacup»-taktikk. Rekdal mente vi måtte spille på en annen måte mot den type motstand, minnes Dos Santos.

En av Rekdals sterkeste egenskaper mener dos Santos er måten han kan gjøre endringer underveis i en kamp.

– Han er veldig flink til å påvirke kampbildet underveis i kampene. Han ser gjerne trender, og klarer å finne de små tingene og endringene som påvirker kampen i lagets favør, forklarer Dos Santos som fikk 245 kamper for Vålerenga før han la opp i 2011.

– I tillegg er han ekstremt kynisk og detaljorie­ntert. Det er ikke nok å klarere i en viktig kamp. Du skal klarere ut til innkast. Ting skal gjøres enkelt, men samtidig med en mening, forklarer Dos Santos.

På lørdag venter nok en viktig kamp for Kjetil Rekdal. Denne gang med Start mot Haugesund.

Kampen følger du på fvn.no

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Her er Kjetil Rekdal fra cupfinalen i -09. Den kampen trekker Amund Skiri og Tor Hogne Aarøy fram som en taktisk fulltreffe­r.
FOTO: NTB SCANPIX Her er Kjetil Rekdal fra cupfinalen i -09. Den kampen trekker Amund Skiri og Tor Hogne Aarøy fram som en taktisk fulltreffe­r.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Amund Skiri scoret på det avgjørende straffespa­rket i cupfinalen.
FOTO: NTB SCANPIX Amund Skiri scoret på det avgjørende straffespa­rket i cupfinalen.
 ?? FOTO: CHRIS KYLLINGMAR­K ?? Freddy dos Santos skryter av Rekdals taktiske vurderinge­r underveis i kamp. Her feirer han sin egen scoring mot Brann i gullsesong­en.
FOTO: CHRIS KYLLINGMAR­K Freddy dos Santos skryter av Rekdals taktiske vurderinge­r underveis i kamp. Her feirer han sin egen scoring mot Brann i gullsesong­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway