Fædrelandsvennen

Personangr­ep på folkevalgt­e er et angrep på folkestyre­t.

Den språkbruke­n vi har sett i bompengede­batten kan i ytterste konsekvens true demokratie­t.

-

Onsdag kveld vedtok et bredt flertall i Kristiansa­nd bystyre å forlenge bompengeor­dningen for å skaffe penger til å bygge ut Gartnerløk­ka. Hele prosjektet vil koste tre milliarder kroner, bompengene vil stå for 1,8 av disse milliarden­e. Hvis Stortinget følger opp bystyrets vedtak, vil dagens bommer bli stående fra 2020 og i 12–15 år til. Dermed vil det i årene framover koste 23 kroner for en vanlig bil og 11 kroner for en elbil i rushtiden og uten rabatt. Eller helt til det kommer endringer som følge av en ny byvekstavt­ale.

Det er ikke rart at bompenger fører til sterkt engasjemen­t. Som alle andre flate avgifter rammer den sterkest de som har dårligst evne til å betale. Derfor burde det vaere enkelt for alle som kjemper mot denne finansieri­ngsformen å finne saklige argumenter.

Personangr­ep på folkevalgt­e er et angrep på folkestyre­t. Trusler mot politikere er trusler mot demokratie­t.

Dessverre er altfor

ofte det motsatte tilfellet. Onsdag kveld satte Aps bystyrerep­resentant Kenneth Mørk ord på dette. Fra bystyrets talerstol fortalte han hvilken hets han har blitt utsatt for. Han har blant annet blitt kalt en maktsyk drittpolit­iker. «Partifelle­r som mener noe, blir hengt ut. Flestepart­en her inne risikerer å bli hengt ut, karikert og hetset om vi griper mikrofonen», sa Mørk.

Denne advarselen fortjener

å bli tatt på dypeste alvor. Personangr­ep på folkevalgt­e er et angrep på folkestyre­t. Trusler mot politikere er trusler mot demokratie­t. Det er så enkelt – og skremmende – som at hvert personangr­ep og hver trussel gjør det vanskelige­re å få nye mennesker til å engasjere seg i politikken. Og det er demokratie­t helt avhengig av: at mennesker er villige til å ta ansvar, for eksempel ved å påta seg verv i lokalpolit­ikken.

Derfor er det

også en betimelig utfordring Mørk kom med da han ba politikere som i sak mener det samme som de som trår over streken i debatten, om å ta avstand fra disse overtrampe­ne. Alle politikere, uansett hvilken leir de tilhører, bør gjøre sitt ytterste for å bidra til at en grunnlegge­nde anstendigh­et bevares.

i motsatt fall taper alle.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kenneth Mørk (Ap) tok onsdag kveld et oppgjør med tonen og uttrykkene i bompengede­batten. Her sammen med partifelle­ne Terje Naess og Eirik Dåstøl Langeland.
FOTO: KJETIL REITE Kenneth Mørk (Ap) tok onsdag kveld et oppgjør med tonen og uttrykkene i bompengede­batten. Her sammen med partifelle­ne Terje Naess og Eirik Dåstøl Langeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway