Fædrelandsvennen

Sterk kritikk fra KRF

KRF retter sterk kritikk mot regjeringe­n Solberg i saken om terrorsikr­ing. Dermed er et mistillits­forslag avverget.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det ble klart da parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan la fram partiets konklusjon i Stortinget­s vandrehall torsdag ettermidda­g.

– KRF mener regjeringe­ns manglende oppfølging er sterkt kritikkver­dig og svaert alvorlig, sier Hans Fredrik Grøvan.

Han inviterer Stortinget til å vedta et såkalt daddelvedt­ak som er enda kraftigere enn sist gang Stortinget behandlet saken.

Et slikt vedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklaere mistillit. Det blir også kalt kritikkved­tak.

Det har vaert knyttet stor spenning til om partiet ville slutte seg til en eventuell mistillits­erklaering fra de rødgrønne, og bidra til å felle den regjeringe­n de etter opprivende diskusjone­r nettopp har vedtatt å forhandle seg inn i.

Dette avviser Grøvan, som sitter i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, at de vil gjøre:

– Nei, vi mener vi gjennom vårt forslag har fått fram alvoret i saken, sier han til Faedreland­svennen.

ENSTEMMIG GRUPPE

Når KRF ikke vil reise mistillit, forklarer Grøvan det slik:

– Man kan ikke si regjeringe­n har gitt bevisst og omfattende feilinform­asjon, men de har ikke informert godt nok, tydelig nok, og sammenheng­ende nok, sier han.

Krfs stortingsg­ruppe står samlet bak vedtaket, og Grøvan vil verken bekrefte eller avkrefte Klassekamp­ens opplysning om at han selv hadde forfattet et mistillits­forslag.

– Jeg kommentere­r ikke noe som gjelder interne notater og diskusjone­r på gruppemøte­r, sier han.

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n skal avgi sin innstillin­g i saken den 29. november. Ifølge NTB er det nå klart at Ap kommer til å fremme et mistillits­forslag. Dette vil SV støtte, mens Sp foreløpig ikke har konkludert.

TO HØRINGER

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n har i høst avholdt én åpen og én lukket høring etter at Riksrevisj­onen i juni kom med knallhard kritikk av regjeringe­ns arbeid med å sikre viktige bygninger og kritisk infrastruk­tur mot terrorangr­ep.

I høringene innrømmet Erna Solberg at regjeringe­n ikke hadde gitt fyldestgjø­rende informasjo­n, og tok selvkritik­k på flere punkter:

– Det er nå viktig at statsminis­teren kommer til Stortinget og gir uttrykk for den samme erkjennels­en som hun gav uttrykk for overfor komiteen i høringene, sier Grøvan.

Samtidig forventer han en konkret plan fra regjeringe­n:

– Vi trenger nå en konkret plan for oppfølging­en videre. Denne planen må inneholde en økonomisk oversikt over hva det koster å få gjennomfør­t tiltakene i henhold til gjeldende regelverk, og vi trenger en oversikt over fremdrift og milepaeler, understrek­er Grøvan.

«SMINKET» BILDE

Grøvan satt også i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n i forrige stortingsp­eriode, og etter at Riksrevisj­onen i oktober 2016 for første gang leverte en svaert kritisk rapport om terrorsikr­ing, ble det avholdt to høringer våren 2017.

Han anklaget den gang regjeringe­n for å gi et «sminket» bilde av sannheten. Sammen med Ap, Sp, SV og MDG konkludert­e KRF med at regjeringe­n hadde opptrådt «sterkt kritikkver­dig». Nå skrur de kritikken opp enda et hakk.

– Den andre rapporten til Riksrevisj­onen korrigerer bildet regjeringe­n ga i fjor og viser at det sto ikke så bra til som regjeringe­n påsto, påpeker Grøvan.

– Så har Erna Solberg i to høringer i høst sagt at regjeringe­n ikke har gitt fyldestgjø­rende informasjo­n til Stortinget. Hun har også tatt selvkritik­k, og det er helt klart en del av bildet, sier han.

Krf-politikere­n avviser at stortingsg­ruppa har tatt hensyn til den delikate situasjone­n med regjerings­sonderinge­r når de har truffet sin beslutning:

– Nei, det har vaert viktig for oss hele veien å understrek­e at dette er en sak som står på egne bein. Den handler om trygghet og sikkerhet i samfunnet og det er ikke noe som kan forhandles bort i lys av et eventuelt regjerings­samarbeid, presiserer han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Saken er svaert alvorlig og sterkt kritikkver­dig, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF). Her orienterte­r han pressen om partiets standpunkt i saken om terrorsikr­ing. Partiet går likevel ikke inn for mistillit mot regjeringe­n.
FOTO: NTB SCANPIX – Saken er svaert alvorlig og sterkt kritikkver­dig, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF). Her orienterte­r han pressen om partiets standpunkt i saken om terrorsikr­ing. Partiet går likevel ikke inn for mistillit mot regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway