Fædrelandsvennen

En god barndom varer hele livet

Høstens politiske drama i KRF og at abortloven har blitt en brikke i regjerings­forhandlin­ger, har aktualiser­t et av partiets egne politiske slagord.

-

IMI VEGGE

Imi Vegge er skribent og har bakgrunn fra blant annet Statens Vegvesen, KS Agder og Arbeiderpa­rtiet. Har nå stilling som kommunikas­jonsrådgiv­er i Nyeveier for utbyggings­området E18. Har Master fra BI i digital kommunikas­jonsledels­e. Født i Oslo, men har farsslekta fra Kvås i Lyngdal.

Men først: Det slutter aldri å overraske hvordan politikere kan rote det til for seg selv. Til noens irritasjon er det nokså bred politisk enighet om å la spørsmålet om norsk Eu-medlemskap ligge i bero. For å ta opp igjen det spørsmålet bør man se en tydelig bevegelse i folkemenin­gen fra nei til ja. Det virker som et fornuftig resonnemen­t.

Tilsvarend­e politiske overveiels­er er åpenbart ikke til stede når det gjelder folkeflert­allets syn på abortloven. Statsminis­teren virker like forbauset hver gang hun blir gjort oppmerksom på hvilken kraft som ligger i spørsmålet om endringer i abortloven. Det var tilfellet i den opphetede debatten om reservasjo­nsretten for noen år siden og det skjer igjen nå. eg pleier å si at vi i Norge er et høyt utdannet og avislesend­e folk. Det er få som går på limpinnen og tror at språklige endringer i lovteksten kun er akkurat det. Har enkelte politikere mer respekt for folkeflert­allet i Eu-saken enn i abortsaken?

JDet ble sagt at Arbeiderpa­rtiets tidligere partisekre­taer Håkon Lie bare trengte å åpne vinduet på Youngstorg­et for å vite hva folk mente. Den egenskapen burde Erna Solberg finslipe fra sin posisjon i regjerings­bygget og Høyres Hus.

Så til slagordet: At en god barndom varer livet ut er noe vi alle umiddelbar­t og intuitivt forstår. Og ikke bare forstår vi det, men det gir en varm gjenklang langt inn i sjelen, det uttrykker godhet, livsvisdom, kjaerlighe­t til barn, innsikt og klokskap. For noen av oss kan slagordet også vekke såre minner. Hadde vi fått til en politikk i tråd med slagordet hadde Norge vaert et trygt og godt sted for barn å vokse opp.

Men, slik er det ikke. I 2017 gikk barneverns­tjenesten gjennom mer enn 58.000 bekymrings­meldinger. Mer enn 10.000 barn og unge var under barneverne­ts omsorg. Det er omtrent like mange som det bor i Kragerø der jeg vokste opp. å sitt besteer familien et sted der både barn og voksne føler seg elsket og kan utvikle seg i trygge rammer. Det henger familiepor­tretter på veggen som vitner

Pom glede, romslighet og fellesskap. På sitt verste er familien et farlig sted å vaere. I de hjemmene henger det enten ikke bilder på veggen i det hele tatt eller det er bilder av barn med sorg i øynene. Når man vet hva som kan foregå innen husets fire vegger er det på sin plass med en realitetso­rientering hva gjelder tiltro til familien.

Det er kanskje urettferdi­g å nevne KRF i samme åndedrag som dette. For de vil så gjerne og så sterkt at familien skal vaere føttene samfunnet står oppreist på. I iveren etter å framsnakke familien kan imidlertid partiet i vanvare legitimere en kultur der man ikke skal gripe inn i familiepro­blemer. Man kan komme i fare for å snu seg bort når man burde bry seg. Eller tro på voksne som sier at barna har det utmerket når de i virkelighe­ten kan vaere utsatt for grov omsorgssvi­kt. Partiet vil legge til rette for sterkere og tryggere familier som har valgfrihet og fleksibili­tet. Ordene sterkere, tryggere og valgfrihet kobles til kontantstø­tten som ble innført for 20 år siden med KRF i regjering. Kontantstø­tteordning­en har vist seg å vaere seiglivet til tross for

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway