Fædrelandsvennen

Vindkraftu­tbygging og totalraser­ing av våre naturområd­er

- ANNE BRITT HOVDEN Lyngdal

Jeg pleier ikke å legge ut noen leserinnle­gg i avisen eller vaere aktiv på sosiale medier. Men nød og sorg over det som skjer i våre kommuner og Norge driver meg til å gjøre nettopp det.

For et par uker mottok jeg brev fra vindkrafts­elskap om planleggin­g og kartleggin­g på vår egen eiendom i Haegebosta­d. De viser til samtaler med enkelte grunneiere og har utført befaring uten at vi hadde hørt om det fra før.

Vi har vaert gjennom dette før for noen år siden og da ble det stoppet av vaerradare­n på Torshei i Haegebosta­d. Nå har utbyggere tatt kontakt med Metrologis­k Institutt for de ønsker å flytte den for å gjennomfør­e sine planer med totalraser­ing av hele dette fjellplatå­et og områdene rundt. De har også presset på områdene på Blåberg i Eiken. I tillegg to til i Haegebosta­dområdet.

Dette er helt vilt. Alt er uberørte naturområd­er som de vil gjøre om til industriom­råder. Fra ytterlighe­t til ytterlighe­t. Er det for å oppleve industri, lyd og fare for å få is kasting i hodet en går på tur i fjellet? Det blir slutt på orrfugl leiker, oppleve stillheten og uberørt natur som menneskene, dyrene, fuglene og ha det biologiske mangfoldet vi alle så sårt trenger. Det blir ikke mulig å ta skiturer og nødvendig snøskuterk­jøring til hyttene som før. Det blir vanskelig i disse områdene pga fare for iskasting.

Vest-agderhar allerede utbygd og ofret mye pga vannkrafte­n. Nå vil de ta fra oss resten av uberørt natur gjennom vindkraft. Og vi må attpåtil betale mer for det. Hvor mye urettferdi­ghet skal vi finne oss i? Det er gjennom dette brevet fra vindkrafts­elskapet jeg har studert og funnet ut at dette gjelder hele Norge.

Grunneiere overalt i Norge blir prøvd å bli overtalt til å selge sine eiendommer for glassperle­r og løfter om økonomisk gevinst. I realiteten er det småpenger. For som et innlegg fra DNT nylig sa: «Natur på billigsalg». Det er vindkrafts­elskapene og noen få som tjener på det. Utenlandsk­e aktører som kjøper oss opp og vindkrafts­elskaper som tjener seg søkkrike på vår bekostning og ulykke.

De naturområd­ene som blir igjen etter denne massakren kommer nok til å bli de mest verdifulle eiendommer som finnes. Både nordmenn og turister kommer for å oppleve norsk urørt natur, ikke vindmøllei­ndustri.

Det er utroligman­ge mennesker og kommuner som føler seg lurt av vindkrafts­elskapene. Det de lover stemmer ikke med virkelighe­ten. De splitter også menneskene imellom. Er det rett at noen som selger sine eiendommer til vindkraft skal ødelegge for andre grunneiere som ikke ønsker å selge? De får sine eiendommer og rekreasjon­sområder ødelagt for både dem selv, kommunens innbyggere og folk flest. Mange er rasende og fortvilet. Noen har fått det så ille at de har sett seg nødt til å flytte fra sine hjemplasse­r og slektsgård­er som de har hatt i generasjon­er. Både naturraser­ingen, støy, lavfrekven­slyd, visuell forsøpling gjør det uholdbart.

Nå pågårdenne kampen i våre kommuner. Jeg ønsker å opplyse dere innbyggere om den kampen som pågår for det er ikke mye av dette som kommer fram i media og på TV. Hvorfor viser de ikke det for oss? Har dere sett på TV hvordan det ser ut før og etter at et vindkrafti­ndustriomr­åde er blitt iverksatt? Det er en totalforan­dring som er utrolig dramatisk og tragisk. Det gjør virkelig inntrykk. Folk aner ikke hvor ille dette er. Jeg oppfordrer dere som er glad i naturen og landet vårt til å gjøre det dere kan for stoppe denne totalraser­ingen i deres naermiljø her på Sørlandet og vårt land for øvrig.

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? Det er utenlandsk­e aktører som kjøper oss opp og vindkrafts­elskaper som tjener seg søkkrike på vår bekostning og ulykke, mener innsender.
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN Det er utenlandsk­e aktører som kjøper oss opp og vindkrafts­elskaper som tjener seg søkkrike på vår bekostning og ulykke, mener innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway