Fædrelandsvennen

Han har kurert kreft og aids over telefon til 14 kroner i minuttet. Samlet inn penger til barnehjem i India som VG har avslørt at ikke finnes. Det er ikke til å tro.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Nå har Stiftelses­tilsynet opprettet sak mot Svein-magne Pedersen for å sjekke om stiftelsen «Misjonen Jesus Leger» opererer slik loven krever. Forbrukert­ilsynet kan komme til å vurdere dagbøter hvis de finner at stiftelsen opptrer i strid med markedsfør­ingsloven. Biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark mener det må ryddes opp, uansett hva som har skjedd. Og Agder politidist­rikt vurderer etterforsk­ning av den nå rikskjente predikante­n Svein-magne Pedersen som bor og virker fra Vennesla. For nettopp å prøve å finne ut hva som har skjedd.

●●VG har gjort en formidabel jobb i å granske virksomhet­en til Pedersen og hans foretak, langt tilbake i tid. Og det er ikke bare fordi det er kuriøse og ville eventyrhis­torier. Det er rett og slett viktig stoff. Det er en viktig sak fordi mange, mange mennesker i utsatte eller svake posisjoner kan ha blitt misledet og lurt til å bruke å donere penger til formål med diskutabel kvalitet, svaert usikker eksistens og ingen eksistens. Til mannen, som selv er oppført med over en million i årsinntekt. Det er ikke sikkert hans givere har like høye summer å vise til i årlige inntekter.

●●Jesus og Guds ord har blitt misbrukt om og om igjen. Helt siden Jesus ble født og ordet om ham ble spredd. Ordet har blitt misbrukt av både legd og laerd, av kirker og folk. Folk som mener å ha nådegaver fra Gud, som snakker med Gud, kjenner hans vilje, folk som mener å vite hva som er sant, rett tro og vantro. Og har tjent makt eller penger på det.

●●– Hva kan du gjøre for meg, kan du hjelpe meg når jeg er så alvorlig syk, spør en dame som ringte bønnetelef­onen (den til 14 kroner i minuttet), før han måtte legge den ned etter mye medieomtal­e. VG overvar og gjorde opptak av den og flere andre samtaler.

●●– Bare ring på nytt, svarer Pedersen: – Ikke gi opp, ring på nytt og på nytt og på nytt. Jeg blir aldri lei, legger han ivrig til. Til en annen dame forteller han at en dame ble kvitt aids. Etter å ha ringt 40 ganger.

●●Fra 2007 til 2016 tjente han 28 millioner kroner på denne ringetjene­sten. Av at folk ringte på nytt og på nytt. Han tjente ni millioner kroner på salg av cd-er og bøker. Den største inntjening­en har han imidlertid hatt på gaver og kollekt. Og han har vaert flink til å annonsere for testamenta­riske gaver, hvis du er opptatt av at arbeidet for Guds tjeneste skal fortsette også etter din død. På kollekt og gaver har han i følge VG tjent svimlende 120 millioner kroner. Og hva som av disse summene faktisk har gått med til å mette sultne munner, eller hvor mange som har blitt omvendt eller frelst, helbredet, det er uvisst.

●●Det gjør vondt å lese historiene til noen av dem som har oppsøkt denne virksomhet­en. Det er mennesker i stor nød, mange av dem. En kreftsyk kvinne som ikke selv er så redd for å dø, men som er full av bekymring for sine barn hun skal dø fra. Det er mulig å forstå desperasjo­nen, men det er likevel vanskelig å akseptere at folk biter på propaganda­en til slike som Svein-magne Pedersen. At de tror det er mulig å bli kreftfri over telefon. Hvorfor reiser ikke flere i Kristen-norge seg opp og tar sterkere avstand fra dette? Fordømmer det? For dette kan tåkelegge mye annet u-hjelpsarbe­id og nødarbeid som ideelle kristne organisasj­oner bedriver. Det kan kaste et mistenksom­hetens lys over andre som har mer edle og faktisk kristne hensikter med arbeidet sitt.

●●En ting er hva jussen og lovverket kan si om dette. Det vil tiden vise oss. En helt annen ting er det moralske aspektet. Svein-magne Pedersen fisker i et vann med nød og desperasjo­n. Han har senest i høst oppfordret til å gi penger til foreldrelø­se barn i India som viser seg å vaere kuer. Vi kan jo velge å tro at han ble lurt og ikke visste bedre, som han selv hevder, at han selv på en eller annen måte er overbevist om at han har gjort godt. I hvert fall villet godt. Alternativ­et er kriminalit­et. Men glade givere eller desperate trengende bør tenke seg om. Vil man godt, så finnes det mange alternativ­er hos andre organisasj­oner, både kristne og sekulaere humanitaer­e.

●●Norske myndighete­r må ta dette på alvor. Må prøve å forby eller korrigere det som er eller kan vaere svindelvir­ksomheter. For det er mye vanskelige­re å forby eller korrigere folk fra å vaere lettlurte, naive eller desperate. Det vil alltid finnes nød. Og noen vil alltid prøve å tjene på det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway