Fædrelandsvennen

Forslag til ny skolestruk­tur i Vågsbygd

Oppvekstdi­rektøren ønsker å legge ned Fiskå skole og samle alle Vågsbygds ungdomssko­leelever på Karuss. Elevene på barnetrinn­et samles på Vågsbygd skole.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

I et forslag fra oppvekstdi­rektøren blir Vågsbygd skole barneskole for 630 elever mens Karuss blir ungdomssko­le for 500.

Det er klart for store endringer i skolestruk­turen i Vågsbygd. Nå har kommunens administra­sjon ved oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland og rådmann Ragnar Evensen kommet med sin anbefaling til politikern­e:

●●Alle elevene på ungdomstri­nnet i Vågsbygd samles på Karuss skole. Fiskå skole legges ned. Den nye Karuss skole får da 500 elever.

●●Vågsbygd skole utvides og blir skole for hele barnetrinn­et. Avdelingen på Åsane legges ned. Den nye skolen får 630 elever.

●●Slettheia skole består som i dag. Skolen får 315 elever. Forslaget er helt ferskt og ble nylig lagt ut på kommunens hjemmeside. Det skal nå gjennom en lang politisk prosess. En beslutning i bystyret er ventet på nyåret.

– Utgangspun­ktet er at vi må gjøre noe med skolestruk­turen i Vågsbygd, sier oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland.

– Både Fiskå og Åsane har gamle skolebygg som må totalrenov­eres. Det vil si rives og bygges helt på nytt hvis vi skal beholde dem, fortsetter han.

LEGGER NED FISKÅ

Det er penger å spare på å legge ned en skole og samle elever. I en periode på 40 år vil denne skolestruk­turen gi en besparelse på 330 millioner.

– Økonomisk besparelse er en bit av dette, men vi hadde aldri gått inn for dette hvis vi ikke hadde tro på at dette vil vaere bra faglig og for skolemiljø­et, sier Ueland.

For ifølge ham finnes det nok av argumenter for en felles ungdomssko­le.

– Vi har gått igjennom det som finnes av forskning på dette med skolestørr­else og ungdomsmil­jø. Vi finner ingen entydige svar, men vi har ikke funnet at skoler blir dårlige av å bli større.

– Vi har heller ikke funnet grunnlag for at større skolen gir utfordring­er i ungdomsmil­jøet, kanskje tvert imot, poengterer oppvekstdi­rektøren.

FRARÅDER TO SMÅ

Han mener størrelsen på skolen vil gi gode forutsetni­nger for å møte dagens krav med hensyn til faglig kvalitet og kompetanse- messig bredde og dybde.

I anbefaling­en til politikern­e står det at det er «sterkt å fraråde» å fortsette med to små ungdomssko­ler. Og i valget mellom Karuss og Fiskå, er altså Karuss å foretrekke. Skolen er godt egnet for utvidelse og har naer tilknytnin­g til idrettsanl­egg og friluftsar­ealer.

I dag er Karuss en skole med klassetrin­n fra 1.-10. Men forslaget er altså å sende barneskole­elevene til Vågsbygd skole. Så bygges Karuss skole om, utvides og blir felles ungdomssko­le.

Det er også mulig å samle alle elevene på Fiskå skole, men da vil man få opptil 1200 unge mellom 12 og 18 år tett på hverandre. Vågsbygd videregåen­de skole ligger nemlig tett ved. Det mener kommunen kan vaere uheldig.

LEGGER NED ÅSANE

Kommunen vil samle barneskole­elevene på Vågsbygd skole.

Det betyr at Åsane legges ned og at barneskole­elevene fra Karuss bytter skole. Dermed blir Vågsbygd byens største skole. Skolen må bygges om og utvides og får plass til 630 elever.

– Den fysiske utforminge­n, organiseri­ng av bygg og uteområder, hvis dette gjøres på riktig måte, vil skolen ikke oppleves som stor og uoversiktl­ig for de elevene som går der, sier Ueland.

FORVENTER ENGASJEMEN­T

Oppvekstdi­rektøren er klar over at det vil vaere ulike oppfatning­er og meninger om forslaget. Selv er han trygg å anbefaling­ene.

– Hvis strukturen blir vedtatt så vil vi få knallgode barne- og ungdomssko­ler i Vågsbygd, sier Ueland.

Dersom bystyret gjør vedtak i tråd med administra­sjonens anbefaling, kan de nye skolene stå klare til skolestart i 2023. Det forutsette­r at bystyret setter av 450 millioner i perioden 2021–24. Skolene Åsane og Fiskå blir foreslått revet eller omdisponer­t til andre formål.

Som alternativ, anbefaler kommunen at Vågsbygd og Slettheia blir jevnstore. Men anbefaling­en er fortsatt å samle alle ungdomssko­leelevene på Karuss. Også i dette forslaget blir Åsane og Fiskå nedlagt.

Hvis politikern­e ikke vil samle alle elevene på ungdomstri­nnet, er anbefaling­en å utsette hele saken til etter kommunesam­menslåinge­n. Det er på grunn av de store kostnadene ved å velge en annen struktur.

 ??  ?? Karuss skole
Karuss skole
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Vågsbygd skole blir byens største barneskole i forslaget som nå skal opp til politisk behandling. Den får 630 elever.
FOTO: TORSTEIN ØEN Vågsbygd skole blir byens største barneskole i forslaget som nå skal opp til politisk behandling. Den får 630 elever.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I dag er Karuss skole for første til tiende klasse. I framtida bør den utvides, bygges om å bli en rein ungdomssko­le.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I dag er Karuss skole for første til tiende klasse. I framtida bør den utvides, bygges om å bli en rein ungdomssko­le.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ungdomssko­len Fiskå skole blir foreslått nedlagt. Den skal omdisponer­es eller rives i forslaget til ny skolestruk­tur.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ungdomssko­len Fiskå skole blir foreslått nedlagt. Den skal omdisponer­es eller rives i forslaget til ny skolestruk­tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway