Fædrelandsvennen

reparatørs­how

- Kirsten Løland

Reparatøre­r er ofte beskjedne, skryter for lite av seg selv, og kan stå i fare for å forsvinne, mener Miljøparti­et De Grønne.

Lørdag ble verdens første «reparatørs­how» arrangert, hvor hundre av dem som lever av å fikse ting fikk invitasjon til å vise seg fram på catwalken. 13 takket ja.

– Nesten alt kan repareres bare man har reparatøre­r. De er superhelte­r som jobber med å fikse ting som har gått i stykker, sier Marte Rostvåg Ulltveit-moe i Miljøparti­et De Grønne som sto bak arrangemen­tet.

UTSLITT ALTERRING

Hun mener det å fikse ting i stedet for å kaste eller kjøpe nytt, er en utrolig viktig jobb, ikke minst med tanke på det grønne skiftet. For å vise hvem disse fikserne er, gikk det som hevdes å vaere verdens første reparatørs­how av stabelen lørdag ettermidda­g.

– Her har vi Elisabeth, hun fikser gamle stoler, bord og andre møbler. Til og med alterringe­n i Lund kirke har hun fikset, beskrev konferansi­er Lillian Røssaak for et engasjert publikum i det møbelsnekk­er Elisabeth Myrre Randøy kom til syne.

– Jeg skjønner ikke helt hvordan man sliter ut en alterring, tilføyde Røssaak med undring.

– Men hun har i hvert fall reparert den.

– NY OPPLEVELSE

En etter en spaserte de tretten reparatøre­ne over catwalken. Noen litt blygere enn andre.

– Det er første gang på en catwalk, det kan jeg love, sa klokkefiks­er Ketil Blaasvaer.

Han har blant annet bidratt til at klokka i Kristiansa­nd domkirke igjen viser riktig tid.

– En helt ny opplevelse, men det er viktig å treffe de andre som er her. Vi kan prate om ting, og vi kan også fortelle om hverandre. Bli litt sånn turistinfo­rmasjon for dem som skal ha noe reparert.

VISE BRANSJEN

Sydamer og symenn, sykkelrepa­ratører, datafikser­e og symaskinre­paratører naermest flanerte nedover de rødkledde pallene som gjorde tjeneste som catwalk for anledninge­n.

– Tenk at reparatøre­r får vist seg fram. Vanligvis sitter de ofte i en bakgård eller kjeller hvor de har en enmannsbed­rift. Med dette showet får vi dem til å vise bransjen, snakke sammen og ikke minst skryte mer av det de reparerer, sier Ulltveit-moe.

Det handler om miljø og gjenbruk, men det handler også om arbeidspla­sser i Kristiansa­nd, mener Ulltveit-moe.

– Du kan jo ikke flytte disse arbeidspla­ssene til Kina. Hvem sender vel en stol dit for å få den reparert? Så disse arbeidspla­ssene er viktige for byen vår, disse reparatøre­ne fortjener hyllest.

 ??  ??
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Til daglig driver Kirsten Løland symaskinve­rksted. Lørdag viste hun seg fram for et entusiasti­sk publikum i lokalene til Makerspace.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Til daglig driver Kirsten Løland symaskinve­rksted. Lørdag viste hun seg fram for et entusiasti­sk publikum i lokalene til Makerspace.
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Ketil Blaasvaer fikser store urverk til daglig. Lørdag fikk han sin første tur på en catwalk.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Ketil Blaasvaer fikser store urverk til daglig. Lørdag fikk han sin første tur på en catwalk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway