Fædrelandsvennen

Wara må svare om unge i fengsel

Justismini­ster Tor Mikkel Wara må førstkomme­nde onsdag svare Stortinget på hva han vil gjøre med unge som må over i voksenfeng­sel den dagen de fyller 18.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Etter at Faedreland­svennen i en reportasje­serie har fortalt om unge som soner i fengsel, ønsker stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, Ap, nå klare svar fra justismini­steren.

De som i dag soner ved ungdomsenh­etene ved Bjørgvin og Eidsvoll, med spesialtil­passede tilbud, må over i voksenfeng­sel den dagen de fyller 18. Både ansatte ved Bjørgvin, forskere og barneombud­et har uttrykt bekymring for denne overgangen.

– Jeg deler denne bekymringe­n, derfor håper jeg justismini­steren vil gi noen gode svar på hva han vil gjøre med dette, sier Kari Henriksen.

HAR IKKE VILLET SVARE

Justismini­steren har tidligere ikke ønsket å la seg intervjue eller svare på konkrete spørsmål fra Faedreland­svennen om hva han vil gjøre for å sikre videre oppfølging av unge som skal sone lange dommer. I stedet har vi fått lov til å sitere ham på følgende:

«Regjeringe­n vil styrke det kriminalit­etsforebyg­gende arbeidet og rehabilite­ringen av straffedøm­te. Dette gjelder også unge straffedøm­te. Ungdomsenh­etene, og direktorat­ets faglige råd, er noe av det departemen­tet vil ha kontakt med KDI om i styringsdi­alogen. Eventuelle tiltak som direktorat­et ikke kan følge opp innenfor rammen må vurderes i den ordinaere budsjettpr­osessen».

– HAR STATSRÅDEN EN PLAN?

Men nå må statsråden likevel svare på hva han vil gjøre med saken. Henriksen vil stille følgende spørsmål i Stortinget­s spørretime førstkomme­nde onsdag:

«På Sørlandet har flere barn utøvd svaert alvorlig vold, også med dødelig utgang. I dag fungerer Bjørgvin og Eidsvoll ungdomsenh­eter som gode tiltak for disse. Avisen Faedreland­svennen har hatt flere oppslag om behovet for oppfølging av barn som har fått så strenge dommer at de skal sone videre som voksne. Kuttene i kriminalom­sorgen har vaert enorme under denne regjeringe­n, og rehabilite­ringsarbei­det er forsømt.

Har statsråden en plan for hvordan unge skal følges opp i voksenfeng­slene, eller vil han lage en?»

Henriksen mener store kutt i kriminalom­sorgen de siste årene har ført til mange utfordring­er.

– Hvis vi skal ha et sivilisert samfunn, må vi ha en god straffegje­nnomføring for alle. Derfor lurer jeg på hvilke tanker justismini­steren har om straffegje­nnomføring for de yngste når de skal over i voksenfeng­sel. Nå må han svare på det, sier Henriksen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ved Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel soner to unge drapsdømte fra Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ved Ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel soner to unge drapsdømte fra Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, Ap, vil stille spørsmål til justismini­steren i Stortinget­s spørretime.
FOTO: NTB SCANPIX Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, Ap, vil stille spørsmål til justismini­steren i Stortinget­s spørretime.
 ?? SCANPIX FOTO: NTB ?? Justismini­ster Tor Mikkel Wara, Frp, må svare på hva han vil gjøre med unge i fengsel.
SCANPIX FOTO: NTB Justismini­ster Tor Mikkel Wara, Frp, må svare på hva han vil gjøre med unge i fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway