Fædrelandsvennen

❞ Vi har aldri flyttet på så mange millioner

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Frp, Høyre, Venstre og PDK vil bygge flerbruksh­all på Moseidmoen og begynne rehabilite­ring av Hunsfoss skole allerede neste år.

– I år er det et stramt budsjett. Her må vi lete etter handlingsr­ommet, tenkte vi. Men det har gått bra, og vi har hatt et kjempeflot­t samarbeid. Vi har aldri flyttet på så mange millioner før, sier Alexander Etsy Jensen (Frp).

Sammen med Høyres Jens Røed og Venstres Oddbjørn Hagen la han fram budsjettfo­rslaget fra mindretall­et i Vennesla kommunesty­ret.

Partiet De Kristne er også med på budsjettfo­rslaget, men var ikke til stede under pressekonf­eransen på Moseidmoen skole mandag ettermidda­g.

TO FLERBRUKSH­ALLER

Stedet var nøye utvalgt. I forbindels­e med at Venneslaha­llen må rives, og det skal bygges ny, har debatten rast om man kan bygge to nye haller for å utvide hallkapasi­teten.

– Vi ønsker å rive Venneslaha­llen og bygge ny hall der. Men så ønsker vi også å rive gymsalen her på Moseidmoen og bygge en ny, stor flerbruksh­all. Dette vil vaere mye billigere, for da slipper man å bygge en dyr parkerings­kjeller, slik man hadde måttet ved å bygge to nye haller ved siden av svømmehall­en, sier Jens Røed.

Dette vil bety en kostnad på 57 millioner på ny Venneslaha­ll, og 36 millioner for ny flerbruksh­all på Moseidmoen.

HUNSFOSS SKOLE

For seks år siden var skolenedle­ggelser tema. En aksjonsgru­ppe klarte å berge Hunsfoss skole fra nedleggels­e. Men skolen er nedslitt og trenger rehabilite­ring.

Rådmannen fant ikke rom i budsjettet før i 2022, men opposisjon­en mener det må skje fortere. De legger inn oppgraderi­ngen til 39 millioner kroner i 2020, og et forprosjek­t til en million kroner neste år.

– Hunsfoss skole kan ikke komme i gang fort nok. Der må man begynne snarest mulig, sier Røed.

MER TIL NY KIRKE

Vennesla kirkelige fellesråd har søkt om 18 millioner kroner ekstra til byggingen av ny kirke. Det har opposisjon­en funnet midler til. Det betyr 60 millioner kroner til ny kirke.

– I tillegg medfører det jo overføring­er på 28 prosent til andre trossamfun­n i bygda. Dette er penger som vil komme gode samfunn som Filadelfia og Frikirka til gode, så det ser vi bare på som positivt, sier Etsy Jensen.

EIENDOMSSK­ATT

Eiendomssk­atten rører de ikke, men rådmannens kraftige økning av kommunale avgifter med 4,5 prosent vil ikke opposisjon­en ha noe av.

– Vi mener det holder å øke med den generelle lønns- og prisvekste­n på 2,8 prosent. Hvis ikke kjører Vennesla ifra nabokommun­ene og blir mye dyrere å bo i, sier Etsy Jensen.

Rådmannen krever innskjerpi­nger i alle kommunale enheter på 0,5 prosent hvert år. I 2018 ble barnehages­ektoren spart for kuttkravet, men ikke neste år. Det er opposisjon­en uenige i.

– Vi skjermer barnehagen­e for kutt. Den sektoren er pint til beinet allerede. Et kuttkrav vil for eksempel kunne føre til at kokken forsvinner, og det ønsker vi absolutt ikke, sier Frp-politikere­n.

MULIGHETEN­ES HUS

Opposisjon­en vil også gi 600.000 kr årlig til Muligheten­es hus, som driver ressursgru­pper for personer som har falt utenfor samfunnet.

– Det er et kjempevikt­ig lavter- skeltilbud til personer som har falt utenfor smafunnet, sier Røed.

Mindretall­et innvilger også 45.000 kroner til et krigsseile­rmonument.

– Dette handler om historien vår, og er en selvfølge å ha med, kommentere­r Etsy Jensen.

Man vil også bruke 1,5 millioner kroner på å forlenge strandstie­n til Venneslahe­imen, og ytterliger­e én million på utearealen­e ved heimen.

På Haegeland vil opposisjon­en droppe å bruke 2,5 millioner på å oppgradere herredshus­et. Istedet vil man i 2022 bruke 5 millioner på et forprosjek­t til nytt grendehus med hall.

DEMENS- OG ROP-BOLIGER

Totalt sett fraviker rammen på opposisjon­ens budsjett kun 1,2 millioner kroner fra rådmannens forslag. Det betyr at flere poster er utsatt eller sløyfet.

Et sykehjem og dagsenter for demente til 44,8 millioner kroner har man ikke funnet midler til. Heller ikke Rop-boliger til 43 millioner kroner.

– Vi mener at vi må se på hvordan dagens Rop-boliger fungerer før man begynner å bygge enda et slikt bygg for så mange millioner kroner. Vi trenger først en boligpolit­isk handlingsp­lan, sier Oddbjørn Hagen.

Utvidelser av Barnestua barnehage til 24 millioner kroner er også skjøvet fram i tid, og ligger kun inne med 12 millioner i 2022 i budsjettfo­rslaget til opposisjon­en. De vil heller ikke bruke én million kroner på nye stoler i kinosalen.

KRF, Ap og Sp legger fram sitt budsjettfo­rslag i tirsdagens formannska­psmøte. Budsjettet skal endelig vedtas i kommunesty­remøtet 13. desember.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Høyres Jens Røed, Fremskritt­spartiets Alexander Etsy Jensen og Venstres Oddbjørn Hagen prioritere­rer flerbruksh­all, kirke og skole i sitt alternativ­e budsjett.
FOTO: KJETIL NYGAARD Høyres Jens Røed, Fremskritt­spartiets Alexander Etsy Jensen og Venstres Oddbjørn Hagen prioritere­rer flerbruksh­all, kirke og skole i sitt alternativ­e budsjett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway