Fædrelandsvennen

Påstand om 18 års fengsel for drapstilta­lt ektemann

- NTB

Påtalemynd­igheten har lagt ned påstand om 18 års fengsel for Janne Jemtlands ektemann (47).

Statsadvok­at Iris Storås sa at drapshandl­ingen fortjener en streng straff da hun holdt sin prosedyre i Hedmarken tingrett tirsdag.

– Var det et uhell, slik tiltalte forklarer, eller var det slik at han tok fram pistolen og skjøt sin kone i panna, en handling som fremstår som en ren henrettels­e, sa statsadvok­aten i prosedyren.

Før påstanden om straff ble lagt ned, la hun til at det ikke var noen formildend­e omstendigh­eter i saken.

– Samlet sett er det ikke tvil om at drapet ble begått under saerdeles skjerpende omstendigh­eter, sa Storås.

IKKE ET UHELL

Påtalemynd­igheten er klar på at de mener det ikke dreier seg om noe uhell og finner det helt usannsynli­g at det var Janne Jemtland som selv skal ha holdt i pistolen.

Janne Jemtland ble først meldt savnet fra hjemmet i Brumunddal 29. desember i fjor, men etter to uker ble ektemannen pågrepet og siktet for å ha drept henne. Han har hevdet det var kona som selv holdt våpenet da det ble avfyrt under en krangel, og han nekter straffskyl­d for drap. Han har imidlertid vedgått å ha skjult liket av den døde kona og at han fjernet spor etter at hun døde. Janne Jemtland ble funnet på bunnen av Glomma ved Eid bru i Våler 13. januar.

– Når vi ser på ektemannen­s handlinger i tiden etter drapet, er dette handlinger som er begått for å skjule et drap. Dette er skjerpende omstendigh­eter, som sammenhold­t med drapshandl­ingen begrunner en streng straff, sa Storås i sin prosedyre.

Motivet for drapet var problemene de to opplevde i ekteskapet og Janne Jemtlands ønske om å skilles fra ektemannen, ifølge aktor.

– Det vi har hørt om hans tilstand kort tid etter drapet, støtter opp om inntrykket av en kald og kalkuleren­de drapsmann, konkludert­e hun.

KAN IKKE UTELUKKES

For å dømme ektemannen for drapet på Janne Jemtland, må dommerne utelukke at hans for- klaring er riktig – og det er det ikke dekning for, ifølge forsvarere­n.

Det er flere usikkerhet­smomenter på avgjørende områder i bevisbilde­t, hevdet forsvarere­n til Janne Jemtlands drapstilta­lte ektemann, advokat Ida Andenaes, før hun la ned påstand om at ektemannen må frifinnes for drapet. Hun poengterte at tiltalte ikke trenger å overbevise retten om at det han forklarer er sant, det er tilstrekke­lig at retten ikke er helt sikker på at det han sier ikke er sant.

– Det er ikke bevismessi­g dekning for å utelukke ektemannen­s forklaring, konkludert­e Andenaes.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Aktor Iris Storås la i Hedmarken tingrett tirsdag ned påstand om 18 års fengsel for ektemannen til Janne Jemtland.
FOTO: NTB SCANPIX Aktor Iris Storås la i Hedmarken tingrett tirsdag ned påstand om 18 års fengsel for ektemannen til Janne Jemtland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway