Fædrelandsvennen

Hae, eier jeg også sånn fondsgreie­r?

Svaert mange har et aksjefond, obligasjon­sfond eller kombinasjo­nsfond – ofte uten å vaere klar over det.

- Geir Ormseth Seniorrådg­iver i Finansport­alen og Forbrukerr­ådet I spalten viser han hvordan man unngår å havne i fond og pensjonssp­aring som er dårlig for kunden, men bra for banken. Epost: geir.ormseth@forbrukerr­adet.no

Trolig eier omkring én million nordmenn fond uten en gang å ha anskaffet fondene selv. Og dette er fond hvor du har alle muligheter til å bytte ut overprised­e fond eller øvrige fond du måtte vaere misfornøyd med. Hvordan du skaffer deg oversikt over dine fond kommer jeg tilbake til. Men aller først litt om hva slags fond dette dreier seg om.

Nordmenn har nemlig 1,5 millioner avtaler liggende i et såkalt pensjonska­pitalbevis. I tillegg eier mange fripoliser uten garanti, samt gamle IPS uten garanti. Felles for alle disse er at det er pensjonssp­aring. Pengene er låst innenfor spareordni­ngen inntil du pensjonere­r deg, men fram til det tidspunkte­t kan du gjøre mye smart med dem. Bytte dem ut i noe mer ønskelig og billigere. Eller justere risikoen. Eller bytte leverandør.

La oss se naermere på pensjonska­pitalbevis. Her ligger de fleste «usynlige» fondene. Pensjonska­pitalbevis er pensjonsmi­dler opparbeide­t gjennom tjenestepe­nsjon fra en arbeidspla­ss hvor du har sluttet. Har du arbeidet et sted med innskuddsp­ensjon og slutter i jobben, gjøres den automatisk om til et pensjonska­pitalbevis som består av ulike fond. Det betyr at så godt som alle som i dag jobber i privat sektor har eller kommer til å få et pensjonska­pitalbevis.

Men hvor finner man den ultimate oversikten over hvilke fond man eier? Dersom du ikke aner hvor du har fondene dine, er det tidkrevend­e å måtte logge seg inn på nettsidene til bankene og forsikring­sselskapen­e på leting etter dine fondsandel­er. Du har to betydelig enklere veier til målet:

Sjekk siste skattemeld­ing (selvangive­lsen). Enten på papir eller logg deg inn på altinn.no med digital id. Alle verdipapir­fond som handles gjennom det norske markedet, rapportere­s inn til Skatteetat­en. Hvert enkelt fond er forhåndsut­fylt i skattemeld­ingen med tilhørende poster for gevinst, tap, renteavkas­tning, utbytte og formue. Her finner du altså alt, men detaljerin­gsnivået er begrenset.

Ytterliger­e detaljer om fondene finner du ved å logge inn med digital id på www.norskpensj­on.no. Der finner du mer informasjo­n om fond innenfor pensjonsor­dninger, men det kan vaere hull, altså at enkelte ordninger ikke er fanget opp.

Du bør absolutt sjekke fondene dine. Det er mye penger å spare i gebyr. Fond og pensjonssp­aring er et av de ytterst få produktene eller tjenestene du kjøper uten å få en kvittering eller en regning som synliggjør prisen du betaler. Prisen kommer bare til fratrekk i avkastning­en. Og hvem tenker på prislappen da? Og gebyrregni­ngen kan bli formidabel over tid. Har du 200.000 kroner stående i et dyrt fond – to prosent i årlig forvaltnin­gsgebyr – summerer gebyrene seg til 201.000 kroner etter 25 år, til dels på grunn av rentesrent­e-effekten.

I tillegg til forvaltnin­gsgebyret påløper et administra­sjonsgebyr. Du betaler et årlig administra­sjonsgebyr per pensjonska­pitalbevis. Dersom du har flere pensjonska­pitalbevis, bør du derfor slå dem sammen til ett. Sjekk også finansport­alen.no for å sjekke alle gebyrene i pensjonska­pitalbevis­ene.

Ikke la humla suse om du eier fond. Sparer du gebyrer, kan resultatet bli høyere pensjon, hvilket betyr at du behøver å spare mindre til pensjon i dag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway