Fædrelandsvennen

Tre kommunevåp­en blir til ett

- JOSTEIN ANDREASSEN

På en dobbeltsid­e i avisen lørdag 24. november blir de tre kommunevåp­nene for Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen fortjenstf­ullt omtalt – og det ganske grundig.

●●Men om Søgnes heter det: «Vardene var reist til minne om to jenter som sto på Hellerøya og så sine kjaere forlise utenfor Ny-hellesund.»

Dette er en tradisjon om Hellevarde­ne og Helgøya som er dårlig fundert. Jeg har aldri sett det dokumenter­t noe sted. Det står seg desto svakere når en ser at Peder Claussøn Friis allerede i 1613 skriver at de er de to største vardene i Norge («oc sigis at S. Oluff Haraldsøn hafver ladet dennem bygge, oc er huer aff samme Vaarder heden ved 12 Alne høye» (Norriges oc Omliggende Øers sandfaerdi­ge Bescriffue­lse (utgitt 1632; sitert fra Gustav Storm (red.): Samlede Skrifter af Peder Claussøn Friis (1881:307f.). 12 alen er hele 7,5 meter!

Det er vel tvilsomt at noen bygger så store varder for å minnes to jenters sorg. Trolig er det heller et dyrt prosjekt bekostet av offentlig myndighet for å veilede den store skipstrafi­kken. Noe som skulle bekrefte dette, er det faktum at det en gang stod tre varder på Ytre Ulvøya i Ulvøysund. Stedsnavne­t Trivarer bekrefter dette, dessuten har et hollandsk sjøkart i 1588 markert disse tre vardene i «Wolfsundt». Hvorfor tre her og to varder i Ny-hellesund? Nokså opplagt fordi de sjøfarende i dårlig vaer og sikt skulle kunne vite forskjell og skjønne hvor de befant seg. Om stedsnavne­t, se Håkon Lilleholt: «Stedsnavn i Høvåg» (2014), side 27.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway