Fædrelandsvennen

Fylket skal ta en større del

Kilden får 119 millioner kroner i 2018 til drift fra staten. Kulturmeld­inga som kom fredag varsler endring i dette.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Dette er en oppløftend­e kulturmeld­ing. Vi har en kulturmini­ster og en regjering som snakker om kulturens kraft og egenverdi på samme måte som oss her i Kilden. Samtidig er det klart vi ville beholdt dagens finansieri­ngsmodell hvis vi fikk velge, sier direktør Hans Antonsen ved Kilden.

Fredag ble den første kulturmeld­inga på 15 år lagt fram av kulturmini­ster Trine Skei Grande (V). Her ble det varslet endringer i hvordan det offentlige fordeler midler til kulturinst­itusjoner.

Dette er i tråd med Hagen-utvalgets innstillin­g fra sist vinter hvor det ble foreslått å flytte mye av finansieri­ngsansvare­t fra staten og ut i de nye regionene.

70 PROSENT FRA STATEN

Dette er nytt i forhold til dagens modell hvor fordelings­nøkkelen ofte er 70 prosent fra staten og resten fra kommune og fylke. Mange i kulturbran­sjen har vaert bekymret for hvordan fylkes- og kommunepol­itikere kan finne på å fordele kulturkron­ene som i dag forvaltes av staten.

For Kildens del er de offentlige driftsmidl­ene i 2018 fordelt slik: 119 millioner kroner fra staten, og rundt 60 millioner kroner fra regionene. For øvrig kommer 24,5 millioner kroner fra billettsal­g, og 28 millioner kroner fra andre inntekter.

LETTELSE

Kulturmini­steren og regjeringe­n mener statlige føringer kan utgjøre et demokratis­k problem, og i kulturmeld­inga er dette formulert slik:

«Det kan vere eit dilemma at statlege løyvingar kombinert med krav om eit regionalt eller lokalt bidrag set premissar for budsjetter­inga i fylkeskomm­unane og kommunane.»

Til Hans Antonsens lettelse ser det likevel ikke ut til at Kildens offentlige finansieri­ng overlates helt og fullt til kommune og fylke. Kulturmeld­inga sier nemlig at det skal vaere «en profesjone­ll musikk og scenekunst­institusjo­n i hvert fylke som får delt finansieri­ng.

MASTODONT

«Delt finansieri­ng er eit viktig verkemidde­l i ein heilskaple­g nasjonal kulturpoli­tikk som skal medverke til eit landsdekkj­ande profesjone­lt kulturtilb­od av ypparste kvalitet. Det gir blant anna institusjo­nane ei breiare forankring ved at dei står overfor fleire forvaltnin­gsnivå.».

– Kilden er drevet meget stramt, men med en så stor sum vil vi likevel framstå som en mastodont i regional sammenheng. Og da kunne det fort se enkelt ut å ta vekk en million her og en million der. Derfor ble jeg beroliget da jeg leste dette, for dette kan bare bety at Kilden fortsatt skal ha delt finansieri­ng, sier Antonsen.

LEVEN

I kulturmeld­inga står det likevel at den fylkeskomm­unale prosentdel­en skal økes slik at den regionale andelen «utgjer hovuddelen av tilskotet til kulturinst­itusjonar med delt finansieri­ng».

– Tatt i betraktnin­g det rett ut sagt sabla levenet som har vaert rundt penger til Kunstsilo: Er du likevel ikke bekymret dersom mer av ansvaret blir flyttet til fylkeskomm­unen?

– Vi i Kildens ledelse og styre har registrert det som har skjedd rundt Kunstsilo, og ja: Vi har uttrykt vår bekymring og blitt hørt. Samtidig er det altså ting i denne kulturmeld­inga som er veldig oppløftend­e. Den skal ligge til grunn for kulturpoli­tikken i lang tid framover, og det finner vi betryggend­e, sier Antonsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kulturmini­ster Trine Skei Grande sammen med Kilden-direktør Hans Antonsen i april. Nå har hun laget en kulturmeld­ing som har stor betydning for Kilden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kulturmini­ster Trine Skei Grande sammen med Kilden-direktør Hans Antonsen i april. Nå har hun laget en kulturmeld­ing som har stor betydning for Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway