Fædrelandsvennen

Ste anleggene i Norge

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

lig leder i Oddersjaa.

Fordelen med kunstsnø er også at den er langt mer robust i typisk vintervaer på Sørlandet med vestavind og regn.

– Ti centimeter med kunstsnø tilsvarer 60 centimeter natursnø. Det betyr at dersom vi får produsert en såle på 40 centimeter tilsvarer det over to meter natursnø. Det kan vi klare på fire døgn, sier Ellingsber­g.

Han forteller at løypa på tre kilometer består av fire sløyfer. Når man legger trykket på snøproduks­jon i en sløyfe av gangen, gir det skiføre i den første sløyfen på bare ett døgn.

Marit Gjerland er anleggsans­varlig Norges Skiforbund. Hun tror sørlending­ene saerlig vil få glede av at anlegget er helautomat­isk.

– Det gjør at man kan utnytte de kuldelomme­ne man har. Det er helt avgjørende i områder med få kuldeperio­der. Bortsett fra et anlegg på Sjusjøen, hvor man kan produsere snø i plussgrade­r, så er dette anlegget blant de absolutt beste i Norge, sier Gjerland.

SOMMER OG VINTER

Roger Grubben var på befaring på Sandriphei­a for et par uker siden. Og den tidligere herrelands­lagstrener­en i skiskyting lot seg imponere over det han så.

– For regionen tenker jeg at det er like viktig med et bra sommeranle­gg, og det koster mange penger. Det som imponerer meg mest er at de har klart å gjennomfør­e dette uten så mange kompromiss­er. Det er ingen tradisjon i Norge for å lage dyre skianlegg, men her har de fått et komplett anlegg som vil glede både små og store, sier Grubben, som nå er sportssjef for langrenn og skiskyting ved Sirdal videregåen­de skole.

Anlegget er også tilpasset for rullestolb­rukere. Parkerings­plassen er utvidet med 150 plasser, og kan romme 500-600 biler på de mest hektiske vinterdage­ne.

– Vi er helt sikre på at dette anlegget kommer til å sikre økt rekrutteri­ng, noe vi opplever allerede. Og får vi litt kulde før jul, så blir det skiføre på Sandriphei­a innen julaften, lover Hans Kristian Haegeland og Bjørner Ellingsber­g.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Her ser man hvordan de tre kilometern­e med nye løyper slynger seg på Sandriphei­a. Til venstre for vannet ser man ski- og skiskytter­stadion og bak til høyre skimter man hoppbakken­e. Nede i venstre hjørnet ser man også den gamle lysløypa, som kobles på den nye delen og til sammen gjør at man kan gå ei runde på seks kilometer.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Her ser man hvordan de tre kilometern­e med nye løyper slynger seg på Sandriphei­a. Til venstre for vannet ser man ski- og skiskytter­stadion og bak til høyre skimter man hoppbakken­e. Nede i venstre hjørnet ser man også den gamle lysløypa, som kobles på den nye delen og til sammen gjør at man kan gå ei runde på seks kilometer.
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Bjørner Ellingsber­g (t.v.) og Hans Kristian Haegeland foran bygget hvor man styrer snøproduks­jonen fra.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Bjørner Ellingsber­g (t.v.) og Hans Kristian Haegeland foran bygget hvor man styrer snøproduks­jonen fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway