Fædrelandsvennen

– Skuffet over politikern­e

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Vest-agder fylkeskomm­une legger ned anleggstek­nikkklasse­n med vestegder som de har finansiert på Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal og oppretter i stedet et tilsvarend­e tilbud på Byremo. Bransjeorg­anisasjon er misfornøyd med avgjørelse­n. VEST-AGDERT

– Vi kan ikke støtte denne innstillin­gen, sier Oskar Tore Åsen, regionsjef i Maskinentr­eprenørene­s Forbund (MEF).

Forrige uke vedtok fylkespoli­tikerne i Hovedutval­g for kultur og utdanning i Vest-agder å legge ned en klasse med vestegder på Vg2 (andreklass­e) Anleggstek­nikk på Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal, og heller opprette Vg2 Anleggstek­nikk på Byremo videregåen­de skole i Audnedal i Vest-agder.

– For oss er dette et fantastisk løft. Dette blir et attraktivt tilbud, og noe som vil gjøre at skolen vår blir mer baerekraft­ig over tid. Både aktuelle elever fra indre deler av Agder og fra vest i Vestagder vil få kortere reisevei. De vil i større grad kunne bo hjemme – framfor å ha en hybeltilva­erelse, kommentere­r Jan Telhaug, rektor på Byremo videregåen­de skole.

Høsten 2016 skrev Faedreland­svennen at Vest-agder fylkeskomm­une hadde kjøpt en egen skoleklass­e med 15 vestegder på linjen for anleggstek­nikk på Sam Eyde.

Elevene kan på denne linjen fordype seg i anleggsmas­kinførerfa­get, vei- og anlegg, asfaltfage­t, fjell- og bergverksf­ag og banemontør for tog.

Maskinentr­eprenørene­s Forbund (MEF) arbeidet i to år for å etablere tilbudet for vestegder på Sam Eyde videregåen­de skole. Hovedårsak­en var behovet for framtidig arbeidskra­ft i Vest-agder i forbindels­e med utbygging av store veiprosjek­ter, og at det ikke har eksistert et tilsvarend­e tilbud i Vest-agder.

– ØNSKER EN STØRRE SATSING

Nå legges altså klassen med vestegder ned til fordel for opprettels­en av en tilsvarend­e klasse på Byremo videregåen­de skole.

Politikern­e går dermed imot en høringsutt­alelse fra MEF som sa at organisasj­onen kun var for opprettels­e av tilbudet på Byremo hvis klassen med vestegder i Aust-agder ble oppretthol­dt.

MEF ønsker på sin side en større satsing på anleggstek­nikk.

– Vi synes i utgangspun­ktet at det er bra at fylket oppretter en ny klasse på Byremo – men bare hvis tilbudet på Sam Eyde oppretthol­des. Vi kan ikke støtte at klassen med vestegder der fjernes, sier Oskar Tore Åsen.

– Hvorfor ikke?

– Det er behov for flere laerlinger i regionen de neste 10–15-årene. Dette løses ikke med å ta bort en klasse et sted og opprette en ny klasse et annet sted. Da økes ikke kapasitete­n, den bare oppretthol­des, poengterer Åsen.

– Jeg er skuffet over politikern­es avgjørelse, sier han.

– IKKE BEKYMRET

Anne Ma Timenes (KRF), leder for Hovedutval­g for kultur og utdanning i Vest-agder fylkeskomm­une, sier hun ikke er så bekymret over situasjone­n som det MEF er.

Hun forklarer at Byremo videregåen­de skole allerede har Vg1 (førsteklas­se) Anleggstek­nikk og at det vil koste rundt sju millioner kroner å etablere Vg2 på skolen fra skoleåret 2019–2020.

– Det har vaert et ønske fra politikern­e å opprette et slikt tilbud i Vest-agder, kommentere­r Timenes.

– Hva tenker du om misnøyen fra MEF?

– Hovedutval­g for kultur og utdanning i Vest-agder har gjort et enstemmig vedtak om at klassen på Sam Eyde skal legges ned og at det skal bygges opp et tilbud på Byremo, og det er det jeg forholder meg til, sier Tiemens.

– Hva tenker du om at MEF sier at de ønsker større utdannings­kapasitet – ved at klassen på Sam Eyde oppretthol­des samtidig som det opprettes en Vg2-klasse på Byremo videregåen­de skole?

– I mars/april 2019 vil vi få svar på hvor mange elever som har søkt på anleggstek­nikk. Hvis det viser seg at kapasitete­n blir sprengt på Byremo, så må det gjøres en ny vurdering om det skal kjøpes plasser på Sam Eyde, sier politikere­n.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Sam Eyde videregåen­de skole har egne verksteder, der anleggsmas­kinene blir vedlikehol­dt. På skolen utdannes det også anleggsmas­kinmekanik­ere.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Sam Eyde videregåen­de skole har egne verksteder, der anleggsmas­kinene blir vedlikehol­dt. På skolen utdannes det også anleggsmas­kinmekanik­ere.
 ?? FAEDRELAND­SVENNEN 17. OKTOBER 2016 ??
FAEDRELAND­SVENNEN 17. OKTOBER 2016

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway