Fædrelandsvennen

Ap mener Solbergs abortsvar førte Stortinget bak lyset

- NTB

– Statsminis­ter Erna Solbergs (H) abortsvar førte Stortinget bak lyset. Tilliten er brutt, sier Aps helsepolit­iske talsperson Ingvild Kjerkol.

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) bekreftet torsdag at han fikk departemen­tets embetsverk til å vurdere endringer i abortloven samtidig som abort var et hett tema i Krfs debatt om veivalg.

– Dette bekrefter det inntrykket vi har hatt hele tiden, nemlig at embetsverk­et har vaert i sving for å påvirke Krfs interne prosess, sier Kjerkol til NTB.

Kjerkol fikk torsdag svar på et skriftlig spørsmål til Høie. Brevet viser en helt annen historie enn den Solberg har fortalt fra Stortinget­s talerstol, mener Kjerkol.

I brevet opplyser Høie at han satte departemen­tets jurister i arbeid i etterkant av Krf-leder Knut Arild Hareides bok 25. september og at Krfs sentralsty­re fredag 28. september satte «sorterings­samfunnet» som ett av tre hovedpunkt­er for debatten fram til det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november.

Seks av ti lokale tillitsval­gte i KRF har senere sagt at regjerings­valget i stor grad ble påvirket av at Solberg tidlig i prosessen åpnet for å diskutere endringer i abortloven med KRF.

– Jeg bekrefter i mitt svar at embetsverk­et var involvert. De konkludert­e med at det vil kreves en lovendring for å endre dagens fortolknin­g av abortloven. Det gjelder både den delen av paragraf 2 c som av noen oppleves som diskrimine­rende, og retten til fosterredu­ksjon, sier Høie.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Aps helsepolit­iske talsperson Ingvild Kjerkol har mistet tilliten til statsminis­teren.
FOTO: NTB SCANPIX Aps helsepolit­iske talsperson Ingvild Kjerkol har mistet tilliten til statsminis­teren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway