Fædrelandsvennen

Statsråd Røe Isaksen vil ha grensehand­elsbaromet­er

- NTB

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regjeringe­n vil se på muligheten­e for å lage en statistikk over nordmenns nett- og grensehand­el.

Både Virke og flere andre aktører i den norske varehandel­bransjen har etterlyst en slik statistikk, saerlig i lys av den kraftige økningen i netthandel­en og problemati­kken rundt 350-kronersgre­nsa for tollfri handel.

Statsråden erkjenner situasjone­n er uoversiktl­ig. Regjeringe­n vil utrede behovet for å lage et årlig grensehand­elbaromete­r.

– Økt netthandel fra utlandet og grensehand­el har konsekvens­er for verdiskapi­ngen og sysselsett­ingen i handelsnae­ringen. Vi mangler god statistikk som beskriver utviklinge­n, sier han.

I dag er den viktigste kilden for statistikk for grensehand­el en kvartalsvi­s undersøkel­se fra SSB om nordmenns kjøp av varer og tjenester på dagsturer til utlandet. Ifølge SSB økte grensehand­elen med 4 prosent fra 3. kvartal 2017 til og med 2. kvartal 2018. Nordmenn handlet for 15,1 milliarder kroner – 571 millioner mer enn i foregående firekvarta­lsperiode. Anslagene for den avgiftsfri­e netthandel­en varierer fra 2,5 milliarder kroner til 18,4 milliarder kroner i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway