Fædrelandsvennen

Kampen for den norske modellen

- ANNE-CECILIE KALTENBORN administre­rende direktør i NHO Service og Handel

Partene i arbeidsliv­et har ansvar for å stå opp for den norske modellen.

●●Det var nettopp det NHO Service og Handel – med hele NHOfelless­kapet i ryggen – gjorde i konflikten med Norsk Sykepleier­forbund (NSF).

I et innlegg i Faedreland­svennen stiller fylkeslede­r i NSF Vestagder, Ragne Quinteros, seg undrende til hvorfor NHO brukte virkemidde­let lockout i konflikten med NSF. La meg først poengtere at lockout er et lovlig virkemidde­l i en konflikt, men dette var absolutt siste – og dermed også den eneste – farbare vei videre, fordi motparten stilte oss krav de visste vi aldri kunne innfri.

I nesten fire uker streiket NSF for at 500 sykepleier­e skulle ha mer enn det 500.000 LO- og Ysansatte fikk i årets lønnsoppgj­ør. Skulle vi i NHO innfridd kravene, ville vi undergrave­t tilliten til lønnsdanne­lse i Norge. Det ville vaert uansvarlig av oss, og derfor satte vi foten tydelig ned. Ellers kunne hele årets samordna lønnsoppgj­ør med LO og YS ha blitt satt i spill.

Vårens lønnsoppgj­ør var – og skal vaere – førende for alle andre grupper i samfunnet. Det er dette som er den norske modellen, og det er denne modellen som har tjent AS Norge godt i både gode og dårlige tider. Det er NHOS plikt å ta sin del av ansvaret for at vi ikke rokker ved dette, og nå har vi gjort nettopp det.

NSF ville også – med sine krav at NHO skulle gi opp sin mulighet til å forhandle egne tariffavta­ler. Dette fordi NSF i realiteten krevde at NHO skulle innføre kommunenes ansiennite­tsstige for minstelønn. Dette kunne ikke vi godta, fordi det ville endret logikken for lønnsdanne­lse i privat sektor. Hos oss skjer mye av lønnsdanne­lsen lokalt, ut i fra den lokale konkurrans­esituasjon­en, lønnsevnen og driften. I offentlig sektor der man er skjermet fra konkurrans­e, har man i mye større grad sentral lønnsdanne­lse med sentrale lønnsstige­r.

Det er uforståeli­g for NHO at NSF valgte å gå til streik på dette grunnlaget, når man i tillegg vet at sykepleier­e i Nho-bedrifter har høyere snittlønn enn i kommunene. NSF valgte i tillegg å bare ta ut noen få medlemsbed­rifter i streik, men de ble rammet så hardt at noen av dem var i ferd med å gå over ende. Dermed var det også fare for at viktige arbeidspla­sser og gode pasienttil­bud sto i fare for å bli borte.

Konflikten var fullstendi­g fastlåst – uten mulighet til meklingslø­sning. Derfor valgte NHO og NHO Service og Handel lockout. Helt til det siste forsøkte NHO å komme til enighet med NSF, men det lot seg ikke gjøre.

Ragne Quinteros i NSF Vestagder stiller også spørsmål ved NHOS håndtering av dispensasj­onssøknade­r. Det er kun i helt spesielle tilfeller, for eksempel der det oppstår en ekstraordi­naer situasjon ingen kunne forutse i forkant, at NHO vurderer å innvilge dispensasj­on. Da NHO varslet lockout, vurderte vi fortløpend­e om det var grunnlag for å gi dispensasj­on fra lockouten, men det er helsemyndi­ghetenes ansvar å vurdere om det er fare for liv og helse. Det ansvaret kan ikke vi som arbeidsgiv­erorganisa­sjon ta. Derfor hadde vi tett dialog med våre bedrifter som meldte sine vurderinge­r av situasjone­n til fylkeslege­n.

Etter nesten fire uker med streik må vi nå se fremover, men NHO vil også i fremtiden ta ansvar for at ingen rokker ved den norske modellen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway