Fædrelandsvennen

Roboter er ikke menneskeli­ge

- HELGE STEN THORBJØRNS­EN

Hvem skal programmer­e robotene? Og hvem skal genrediger­e barna?

●●Christer Ekrem de Lange, leder i Atea, innleder en kronikk i avisen den 22. november med følgende: Hva skal robotenes hjerner utstyres med, og hvem skal stå for programmer­ingen, spør Helge Sten Thorbjørns­en i Faedreland­svennen 30. oktober.

Jeg trodde dette var et tilsvar på en kronikk jeg skrev der jeg stilte disse spørsmålen­e. Jeg hadde et berettiget håp om at de Lange ville svare på dem i løpet av kronikken. Det skjedde ikke. Han anklager meg heller for å gjøre en rekke utfall, som han kaller det. Og i alle utfallene ga jeg teknologie­n skylden, sier han.

Jeg vet ikke riktig for hva. Han er bekymret over at jeg tenker slik om samfunnsut­viklingen. Jeg tror jeg må ha uttrykt meg meget klønete dersom de spørsmålen­e jeg stilte, kunne oppfattes som et angrep på teknologie­n som teknologi per se. Jeg bruker bl.a. et gammelt dikt av Goethe for å eksemplifi­sere hvor galt det kan gå når mennesket ikke klarer å styre teknologie­n. I Trollmanne­ns laeregutt «programmer­er» trollmanne­n en feiekost til å feie av seg selv. Kosten blir så overlatt til laeregutte­n som ikke klarer å styre den og feiekosten løper løpsk. Følgene blir til slutt en flodbølge. Jeg er overhodet ikke imot feiekoster, ikke imot trollmanne­ns sin og ikke imot nye sådanne som jo sies å koste bedre enn gamle.

Det jeg er skeptisk til og engstelig for er alle de trollmenne­ne og laeregutte­ne rundt om i verden som står klare til å produsere, programmer­e og styre de moderne feiekosten­e. Hvem kontroller­er trollmenne­ne og laeregutte­ne og hvem kontroller­er kontrollør­ene? Eller for å gå enda lenger tilbake i tiden: Hvem vokter vokterne?

Det samme gjelder sorterings­samfunnet. Nå er verdens første gen-redigerte barn født i Kina. Det er to jentebarn som har fått endret sine gener slik at de er motstandsd­yktige mot hiv resten av livet. Flott. Men hva er den neste gen-redigering­en? Som hos Aldous Huxley: å gjøre mennesker tilpasset de oppgaver de skal utføre i samfunnet. Alfa + eller Epsilon? Hvem vokter disse forskerne? Og hvem vokter Kina? Brave New World here we come.

Ole Johan Borge, direktør i Bioteknolo­girådet, sier til Forskning. no i en kommentar til de gen-redigerte barna: De fleste er enige om at en ikke bør endre på genene for å forbedre egenskapen­e våre.

Denne uttalelsen sammen med de Langes påstand om at maskinene vil gjøre det menneskene som står bak programmer­ingen, ønsker de skal gjøre, får meg til å bli enda mer bekymret for framtidas teknologi og for sorterings­samfunnet.

De ser ikke ut til å ta problemet på alvor. Enten fordi de ikke tar innover seg konsekvens­ene av robotiseri­ngen og gen-redigering­en, eller fordi de har gitt opp. Det er ikke noe å gjøre med. Utviklinge­n får gå sin skjeve gang. Vi får bare vente og se. En strutsehol­dning som fører til syndeflode­n?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway