Fædrelandsvennen

Lover galskap og julemagi iKilden-satsing

Kildens elleville juleforest­illing «Gutta i Juletrehus­et» kan bli en publikumss­uksess. Flere tusen billetter er revet vekk før urpremiere­n fredag.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Det er solgt godt over 6500 billetter før premieren, og vi håper selvfølgel­ig på fullt hus hver kveld. Og kom gjerne i nissedrakt, oppfordrer regissør og avtroppend­e sjef for Kilden Teater, Birgit Amalie Nilssen.

Fredag går sceneteppe­t opp for urpremiere­n av Kildens julesatsin­g «Gutta i Juletrehus­et», som er basert på den bestselgen­de, australske bokserien «Gutta i Trehuset».

SKREDDERSY­DD TIL KILDEN

Den populaere bokserien, som er utgitt i over 30 land, har toppet blant annet New York Times’ bestselger­liste.

Den australske forfattere­n Andy Griffiths og tegneren Terry Denton har vunnet over 70 priser for bøkene, og i Kildens forestilli­ng har tospannet skrevet en helt ny skreddersy­dd julehistor­ie på bestilling fra Kilden Teater.

Nilssen, som tidligere har satt opp «Gutta i Trehuset» i Kilden, synes det har vaert stort å jobbe med så store navn innenfor barnebok-litteratur­ens verden.

– Det har vaert en fantastisk prosess å jobbe med de, og de har backet oss hele veien, sier Nilssen om samarbeide­t.

Selv beskriver hun resultatet på følgende måte:

– Vi har vaert tro mot «trehusuniv­erset», og tatt utgangspun­kt i hvordan Andy og Terry ville ferjet jul. Vi lover galskap og julemagi, og samtlige av de kjente karakteren­e fra bokserien er med.

I forestilli­ngen går alt galt i juletida: Julenissen­s slede krasjlande­r og nissen selv faller ned i Andy og Terrys klonemaski­n. Det fører til at hundrevis av nisseklone­r slåss om hvem som er den ekte, samtidig som det store juletrehus­et trues av en avskyelig snømann.

En av de yngste skuespille­rne i forestilli­ngen er Ida Rist (10), som spiller en av «lillegreve­ne», som blant annet blir omringet av «nisseklone­ne».

– Det er veldig gøy og spennende å vaere med på en så stor Kilden-produksjon, men det er ikke første gangen. Tidligere har jeg vaert med i oppsetning­en av «Terje Vigen» og jeg har vaert reserve i «The Sound of Music».

– Er dette en hobby, eller har du lyst å bli skuespille­r når du blir voksen?

– Klart jeg har lyst! Det er jo drømmen min, sier Rist med en selvsikker tone.

ROTERENDE JULETREHUS

Men det er ikke bare skuespille­rne og regissøren­e som skal sørge for at julemagien er intakt i forestilli­ngen.

Scenografe­ne Camilla Lilleengen og Frode Holgersen har lagt ned mange timer i å utarbeide det roterende juletrehus­et som danner det sceniske grunnlaget i forestilli­ngen.

– Grunnideen har vaert å tenke på lekestativ og klatrehytt­er. Det skal gå fint å bevege seg opp og ned i høyder, og målet er at ungene i salen skal selv få lyst til å klatre opp i huset. Det vi har prøvd på er nesten umulig: Å oversette noe ulogisk og fantasiful­lt fra bøkene inn i realiteten her på scenen, forteller Lilleengen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Camilla Lilleengen og Frode Holgersen står bak scenografi­en i forestilli­ngen.
FOTO: KRISTIAN HOLE Camilla Lilleengen og Frode Holgersen står bak scenografi­en i forestilli­ngen.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kilden-skuespille­r Johannes Blåsternes spiller to roller i oppsetning­en.
FOTO: KRISTIAN HOLE Kilden-skuespille­r Johannes Blåsternes spiller to roller i oppsetning­en.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Skuespille­r Ghopi Prabaharan har en av hovedrolle­ne i Kildens julesatsin­g.
FOTO: KRISTIAN HOLE Skuespille­r Ghopi Prabaharan har en av hovedrolle­ne i Kildens julesatsin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway