Fædrelandsvennen

Kometen og forbildet sammn for Norge

For Henny Reistad (19) går en drøm i oppfyllels­e når hun løper ut på parketten med Linn Jørum Sulland (34) til Norges åpningskam­p i EM lørdag kveld.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

– Da jeg spilte håndball i Helset hadde jeg ekstra lyst til å vaere nummer 15 eller 17 slik som Linn var. Det var så gøy å se utstråling­en hennes når hun scoret mål og i tillegg var hun en veldig god spiller. Det var også Linn som var mest populaer i venninnefl­okken, avslører Henny Reistad.

19-åringen har gjort kometkarri­ere, og har allerede imponert for Vipers i Champions League og beviste i Møbelringe­n Cup at hun også har noe å fare med foran Norges møte med Tyskland i lørdagens åpningskam­p i EM i Frankrike. Men for bare 6–7 år siden spilte hun håndball i moderklubb­en Helset hjemme i Baerums Verk, og visste svaert lite om at hun én dag skulle blir lagvenninn­e med forbildet sitt.

15 år skiller dem

– Det var veldig spesielt da jeg signerte kontrakt med Vipers, og visste at jeg skulle bli lagvenninn­e med Linn. Og det var stort da jeg ble en del av ei spillergru­ppe med så store profiler. Men jeg ble raskt kjent med dem, og da tenker man ikke lenger over hvor store profiler de er i håndballve­rden. Men det er morsomt å tenke på at Linn var et forbilde for meg da jeg var yngre, sier midtbacken, som også har en fortid på høyreback, posisjonen hvor Sulland prikker inn fulltreffe­re for både Vipers og nå landslaget.

Ved siden av Reistad sitter Vipers’ og Norges nummer 15 og gliser. Linn Jørum Sulland har bøttevis med erfaring etter en rekke sesonger i Champions League, og er nå klar for sitt tiende internasjo­nale mesterskap. Det er 15 år som skiller de to lagvenninn­ene.

– Det er gøy å høre, og så føler jeg meg litt gammel. Jeg har sagt at den dagen jeg spiller sammen med noen som er født på 2000-tallet så er det slutt, men heldigvis er hun ikke det, ler 34-åringen – og titter bort på 1999-modellen, som hun allerede har vaert oppmerksom på i et par år.

– Mamma er lagadminis­trator for yngre landslag, og gjennom kamper hun har sett på dataen har jeg blitt oppmerksom på Henny. Og under junior-vm i sommer var det slett ikke vanskelig å legge merke til henne, sier Sulland – og sikter til jenta som kom på All Star-laget da Norge vant Vm-sølv.

– Talentet er ekstremt

Normalt har ikke Norge tradisjon for å ta med spillere til seniormest­erskap som har deltatt i juniormest­erskap tidligere på året. Men for Reistad måtte landslagss­jef Thorir Hergeirsso­n gjøre ett unntak. Sulland har også virkelig latt seg imponere av det 19-åringen har levert for Vipers i høst.

– Talentet hennes er ekstremt. 19 år gammel har hun bare gått rett inn i Champions League og prestert. Det er det ikke mange som gjør etter henne. Henny er ekstremt kjapp, hun er god til å trene og en smart spiller. Jeg har ennå ikke avdekket en eneste

svakhet, sier Sulland – som selv mesterskap­sdebuterte for Norge som 21-åring.

Som en av de aller mest erfarne og meritterte spillerne i Vipers, vet hun hva som skal til for å bli en av verdens beste spillere.

– Jeg kommer med noen råd innimellom, blant annet prøver jeg å bremse henne i treningsme­ngde, og minner henne på at de mange reisedøgne­ne vi har taerer på kroppen, sier Sulland. Og Reistad lytter til gode råd. – Jeg er veldig takknemlig for at det er noen som sier fra, og tar ansvar når jeg ikke klarer det selv, sier Reistad.

– De beste skal spille

Begge to fikk større roller enn de fleste hadde sett for seg da Norge vant Møbelringe­n Cup. Og begge beviste at de har nivået inne før mesterskap­et starter i Frankrike. Nå tror Sulland at Reistad også kommer til å vise seg fram i EM – selv om Hergeirsso­n tidligere har uttalt at hun først og fremst er tatt ut for å laere.

– Jeg hadde ikke sett for meg at hun skulle starte Champions League-kamper, men det har ikke vist seg å vaere noe problem. Jeg tror Thorir kommer til å matche henne forsiktig, men at vi likevel får se henne en god del. Som oftest kommer spilletida med gode prestasjon­er, og de beste skal jo spille, sier Sulland.

Mens Reistad selv beviser at hun fortsatt har beina godt plantet på moder jord.

– I mitt første mesterskap i en alder av 19 år er jeg utrolig fornøyd med bare å få lov til å vaere der. Jeg har veldig mye å laere, understrek­er Henny Reistad.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARDT ?? Beundringe­n for hverandres ferdighete­r på håndballba­nen går begge veier for Henny Reistad (t.v.) og Linn Jørum Sulland.
FOTO: JACOB BUCHARDT Beundringe­n for hverandres ferdighete­r på håndballba­nen går begge veier for Henny Reistad (t.v.) og Linn Jørum Sulland.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARDT ?? Henny Reistad (t.v.) og Linn Jørum Sulland bekler i dag hver sin bakspiller­plass i Vipers og nå er de klare for å kjempe om norsk Em-gull i Frankrike.
FOTO: JACOB BUCHARDT Henny Reistad (t.v.) og Linn Jørum Sulland bekler i dag hver sin bakspiller­plass i Vipers og nå er de klare for å kjempe om norsk Em-gull i Frankrike.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway