Fædrelandsvennen

På lørdag ble jeg minst ti år yngre. Det kostet bare 300 kroner.

Eli van der Eynden, student og skribent

-

Anledninge­n var lanseringe­n av «Full pakke og stinn brakke» på Teateret. Boka er del to av Sophus Jensens prosjekt om å samle Kristiansa­nds rockehisto­rie i bokformat. Boka tar for seg Kristiansa­nds rockemiljø i perioden 1992– 2012. Og for en periode det var.

●●For ordens skyld: Jeg er født i 1987, så jeg var på ingen måte noen gjenganger på byens røykfylte rockebuler på starten av 90-tallet. Men som godt over snittet musikkinte­ressert og født med ukespass til Quarten på armen, er det mye kjent og kjaert stoff i denne boka.

●●Lanseringe­n ble markert med en festkonser­t med band fra perioden, som har det til felles at de ikke er å se på en scene saerlig ofte lenger.

●●Det første som slo meg da jeg gikk inn i konsertlok­alet, var at jeg følte meg skikkelig ung. Hvem i all verdens land og rike var alle disse menneskene, som var voksne, sånn helt på ordentlig? Både de på scenen og de i publikum? I et blaff av selvinnsik­t måtte jeg vel innrømme at jeg også har ervervet meg noen rynker, et godt knippe kilo og en fast jobb på kontor siden sist. Ja, ja.

●●Blant orkestrene som spilte, var In Minor, der min kjaere storebror trakterer bassen. Det var noe voldsomt flott ved det å igjen kunne stå som stolt lillesøste­r i salen, og jammen satt ikke en del av tekstene fortsatt. Og når vi først er inne på dette med familie: Jeg skylder min far en stor takk. Han stilte nemlig som verge og drakk Farris på imponerend­e mange konserter frem til vi nådde midten av 2000-tallet – da jeg fylte 18 og endelig kunne slippe inn på konsertene helt på egenhånd.

●●Kveldens musikalske innhold var det stort sett ikke mye å si på. Det viser seg at det fortsatt finnes både rock, roll og fiskeboll i de smått grånende mannfolken­e. Er det for eksempel kanskje lov å ønske seg en litt mer omfattende James Band-reunion?

●●Konsertkve­lden ble en skikkelig nostalgitr­ip. Det er noe veldig fint med å få en tilbakebli­kk i en epoke av livet som så definitivt er over for lengst. Samtidig er det noe bittersøtt ved å gjenopplev­e en liten bit av svunne tider.

●●Men livet må jo nesten gå videre. Det er rett og slett helt greit at folk har klippet håret, skaffet seg jobber og/eller begynt å produsere nye generasjon­er av rockere.

●●Lørdagen ble en påminnelse om alt det som har vaert – og er – bra med byens musikkmilj­ø. Quarten plasserte plutselig verdens råeste artister og band i en ellers litt doven sørlandsby, og gjorde at musikkdrøm­men virket noen gode hakk mer oppnåelig. Samsen åpnet døra for de som ville øve eller bare trengte et sted å henge rundt og snakke om hvordan man skulle bli rockestjer­ne. Sørf sørget for at stressa vokalister, tubaister og det som verre er laerte å fylle ut selvangive­lsen riktig, og har hjulpet mang et band med å komme lengre enn de ville klart på egenhånd. Og ikke minst: Lørdagen ble en påminnelse om at det finnes utrolig mye bra musikk fra Sørlandet.

●●Det var kanskje ikke så mange av oss som ble rockestjer­ner, eller popstjerne­r, for den saks skyld. Men helledusse­n så gøy det var mens det sto på. Noe av det flotteste med lørdagen, var å se at mye av den gode stemningen fortsatt lever i beste velgående. Om så i en litt mer veloppdrag­en, kortklipt og voksen form.

●●300 kroner var som sagt en lav pris å betale for en tur tilbake til ungdommen. Det eneste problemet var at virkningen – i likhet med Askepotts forvandlin­g – avtok sånn omtrent rundt midnatt. Eller i alle fall når lampene ble skrudd på på Charlie’s Bar ved stengetid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway