Fædrelandsvennen

Petter Uteliggers gode aerend

Petter Nyquist, alias tv-kjendisen Petter Uteligger, har vaert på besøk og holdt foredrag i Kristiansa­nd. Han har historier å fortelle som bør vaere viktige for oss alle.

-

Det handler mye om å se de usynlige. Møte et blikk. Slå av prat eller å legge noen kroner i koppen. Det skal ikke så mye til for å løfte eller gi litt varme inn i tilvaerels­er som kan vaere triste og vanskelige. Petter Nyquist er en prisbelønt dokumentar­journalist og serieskape­r. Han står bak tvsuksesse­n «Petter Uteligger», og hans prosjekt har blitt sjeldent populaert. Og satt en viktig dagsorden.

i 52 dager

forlot han sin trygge og vanlige tilvaerels­e med familien på Kolsås og flyttet ut på gata i Oslo som en hvilken som helst hjemløs. Han hadde bare med seg det han stod og gikk i - og et filmkamera. Så filmet han livet på gata, menneskene og skjebnene han møtte, og gjenfortal­te også hva det gjorde med ham å leve ga- telangs uten trygghet og hjem.

– mange er

snille og viser omsorg, men jeg opplevde flere ganger å bli sett ned på, at folk unngikk deg og hastet forbi deg uten å se deg i øyene. Det hendte også at noen slang litt med leppa, og jeg hørte om folk som ble spyttet på. Men da snakker jeg selvsagt ikke om majoritete­n, oppsummere­r han i et intervju i Faedreland­svennen.

Den første serien

i rekken av flere ble sett av 700.000 nordmenn, og nybrottsar­beidet skapte mye engasjemen­t. Det var første gang noen gikk så konkret til verks for å forstå og gjenskape dette hjemløs-livet i hovedstade­n, og det satte fokus på både uteliggere og rusmiljøet.

petter Uteligger er

blitt en populaer foredragsh­older. I samarbeid med andre mennesker og miljøer, både rusbrukere selv og ulike hjelpeorga­nisasjoner, reiser han rundt og forteller om prosjektet sitt. Han har etablert en stiftelse. Mye av inntektene fra foredragen­e går til stiftelsen som jobber for å skape lyspunkter og hjelpe litt til i liv med mye motgang.

Hans viktigste budskap

er at vi må se disse menneskene, ikke bare som en gruppe. Men huske på at det er ulike skjebner og personer som også kan ha ressurser, varme og noe å gi oss. Det er en viktig påminnelse om nestekjaer­lighet og respekt, spesielt i disse førjulstid­er.

Hans viktigste budskap er at vi må se disse menneskene, ikke bare som en gruppe

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Petter Nyquist har et godt og viktig aerend. Han levde som uteligger i Oslo og fortalte i Kristiansa­nd onsdag kveld om livet på gata og menneskene han møtte.
FOTO: ESPEN SAND Petter Nyquist har et godt og viktig aerend. Han levde som uteligger i Oslo og fortalte i Kristiansa­nd onsdag kveld om livet på gata og menneskene han møtte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway