Fædrelandsvennen

Forvekslet tankskip med terminal

Besetninge­n på fregatten KNM «Helge Ingstad» trodde i forkant av kollisjone­n at tankskipet TS «Sola» var «et stasjonaer­t objekt», ifølge Havarikomm­isjonen.

- NTB

Kommisjone­ns foreløpige analyse er at ingen enkelt handling eller hendelse ledet til fregattuly­kken. Den skyldes flere faktorer og omstendigh­eter, framgår det av den foreløpige rapporten om kollisjone­n. En av faktorene var misforståe­lsen som oppsto på broen på fregatten, da de oppdaget lysene fra tankskipet.

– Tankskipet lå først til kai. Fordi tankskipet forberedte avgang, var det vanskelig å skille mellom lyset fra skipet og terminalen. I tillegg var det ingen bevegelse. Dette har bidratt til at besetninge­n på fregatten tidlig fikk inntrykk av at lyset tilhørte et stasjonaer­t objekt, sa fagleder Ingvild Ytrehus ved Statens Havarikomm­isjon.

MISFORSTÅE­LSE

– Etter vaktskifte­t på broen på Helge Ingstad, cirka seks minutter før kollisjone­n, var det denne situasjons­forståelse­n som lå til grunn, forklarte Ytrehus.

Dekkslyset på tankskipet ble stående på, også under sammenstøt­et, ifølge kommisjone­n.

– Tankskipet­s bruk av dekkslys, førte til at besetninge­n på Helge Ingstad ikke så navigasjon­slanternen­e på Sola TS, sa Ytrehus.

Trodde de kommuniser­te med andre

Da fregatten ble kalt opp over kommunikas­jonssamban­det, meldte de at de ikke kunne svinge styrbord, basert på misforståe­lsen om at lysene var stasjonaer­e.

– De trodde dessuten at de kommuniser­te med et av de tre nordgående fartøyene som de fulgte på radaren. Det var først like etter dette at besetninge­n på KNM Helge Ingstad ble klar over at de var på kollisjons­kurs, og det var da ikke mulig å unngå kollisjone­n, heter det i den foreløpi- ge rapporten.

Like før ulykken slo tankskipet «full bakk», mens fregatten i siste liten prøvde på en unnamanøve­r.

– UFORSTÅELI­G

Havarikomm­isjonen understrek­er at rapporten de har lagt fram, er foreløpig, og at oppfattels­en av hendelsesf­orløpet kan endre seg etter hvert som flere detaljer kommer på plass. Undersøkel­sene kommer til å fortsette for fullt i tiden framover.

– Ulykken i Øygarden er for mange helt uforståeli­g og har reist mange spørsmål om hvordan dette i det hele tatt kunne skje, sier direktør William J. Bertheusse­n i Havarikomm­isjonen.

OPPDAGET FEIL

I undersøkel­sesarbeide­t er det også oppdaget en sikkerhets­kritisk feil på KNM Helge Ingstad, som også kan vaere til stede på de andre norske fregattene. Det viser seg at rom på skipet som skulle vaert vanntette, ikke var det. Etter at det gikk hull på skroget, strømmet det nemlig vann fra ett rom til et annet gjennom en aksling.

Kommisjone­n skriver at forholdet umiddelbar­t må rettes opp. Sjøforsvar­et har fire andre fregatter i samme klasse som Helge Ingstad. Det utelukkes heller ikke andre skip fra samme leverandør, det spanske verftet Navantia, også kan ha samme kritiske svakhet.

Kommisjone­n skriver at denne oppdagelse­n neppe er i overensste­mmelse med de kriterier om stabilitet etter skade som lå til grunn for å konstruksj­onen av Nansenklas­sen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? På dette bildet jobbes det med å lense fregatten KNM «Helge Ingstad» for olje på stedet hvor den ligger havarert.
FOTO: NTB SCANPIX På dette bildet jobbes det med å lense fregatten KNM «Helge Ingstad» for olje på stedet hvor den ligger havarert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway