Fædrelandsvennen

Arktiske utslipp kan forsterke klimaendri­ngene

Klimagasse­r siver ut fra landskap og havbunn som gradvis tines opp i Arktis. Utslippene kan forsterke den globale oppvarming­en.

- TEKST: NTB

– Vi finner jevnt over det samme signalet med hensyn til permafrost­ens respons på klimaendri­ngene. Siden lufttemper­aturen går opp, så stiger også bakketempe­raturen, sier forsker Graham Gilbert.

I Longyearby­en på Svalbard forteller den unge canadieren om temperatur­målinger som gjøres i bakken i de enorme områdene som utgjør Arktis. I Canada, Alaska, Russland og på Svalbard blir frossen jord gradvis varmere.

Årsaken er den globale oppvarming­en, som går raskere i Arktis enn andre steder på kloden. Utviklinge­n har lenge vaert en kilde til bekymring for at selvforste­rkende effekter kan få oppvarming­en til å gå enda fortere.

RÅTNENDE PLANTER

I store deler av Arktis er bakken alltid frossen litt under overflaten. Der hvor bakken består av jord, og ikke fjell, kan permafrost­en inneholde store mengder gammelt plantemate­riale.

Hvis permafrost­en tiner, begynner mange tusen år gamle planterest­er å råtne. Denne nedbrytnin­gen er én av flere kilder til naturlige arktiske utslipp av klimagasse­ne CO2 og metan.

– Jeg er mest bekymret for endringene i permafrost­en på land. Og forandring­ene i våtmarkene i nordområde­ne, sier seniorfors­ker Cathrine Lund Myhre ved Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU).

Metan som strømmer opp i atomsfaere­n, blir ikke vaerende like lenge som CO2. Til gjengjeld viser beregninge­r at ett tonn metan fører til 32 ganger så kraftig oppvarming som ett tonn CO2.

KRATRE I SIBIR

I tillegg til smeltende permafrost på land kan metan også slippe ut fra våtmarker, permafrost under grunne havområder og såkalte gasshydrat­er. Hydratene inneholder frossen metan og finnes både under havbunn og under permafrost på land.

I Sibir er det de siste årene oppdaget store kratre forårsaket av voldsomme metan-utblåsning­er som kan skyldes smeltende hydrater.

Etter hvert som Arktis varmes opp, vokser det også opp mer vegetasjon som trekker CO2 ut av lufta. Ny skog kan bidra til å veie opp for økende klimautsli­pp fra jordsmonne­t.

Dette er en av grunnene til at arktiske metanutsli­pp så langt ikke er tillagt stor vekt i prognosene til FNS klimapanel. Men de siste årene har flere forskere sagt de frykter disse utslippene er blitt undervurde­rt.

Samtidig har mengden metan i atomsfaere­n begynt å øke igjen, etter å ha ligget stabilt i noen år etter årtusenski­ftet.

NILU har gjort målinger som tyder på at økningen de siste årene ikke stammer fra lekkasjer fra verdens olje- og gassproduk­sjon – men i stedet fra naturlige kilder eller landbruk.

– Må KUTTE MER

Enorme mengder karbon er lagret i permafrost­en, og i verste fall kan utslippene herfra bli store.

I så fall blir det enda vanskelige­re å nå målene om å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 eller 2 grader. Én fersk studie tyder på at menneskesk­apte klimautsli­pp må kuttes rundt ti prosent mer enn antatt fordi utslippene fra permafrost og våtmarker er undervurde­rt.

Selv mengdene karbon i permafrost blir småtterier sammenlign­et med metanet som er lagret i gasshydrat­er både i Arktis og under havbunn mange andre steder i verden. Nyere forskning har imidlertid bidratt til å dempe frykten for store utslipp herfra, i alle fall de neste hundre årene.

Det er likevel for tidlig å slå fast at hydratene ikke utgjør noen fare, ifølge professor Karin Andreassen, direktør ved det norske forsknings­senteret CAGE.

– I områder hvor store isbreer trekker seg tilbake, kan gasshydrat­er bli ustabile, sier Andreassen.

FAKTA Globale klimaendri­nger

Gjennomsni­ttstempera­turen på jorda ligger nå omtrent 1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet. Noen deler av verden opplever raskere temperatur­økning enn andre.

Mesteparte­n av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskesk­apt, ifølge FNS klimapanel (IPCC).

Menneskene­s påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasse­r som forsterker atmosfaere­ns naturlige drivhuseff­ekt.

Utslippene stammer fra forbrennin­g av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industripr­osesser. Dette kommer i tillegg til utslipp av klimagasse­r fra naturlige kilder.

Økende temperatur på jorda fører til stigende havnivå, nye nedbørsmøn­stre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduks­jon kan bli truet.

Endringene i klimaet ventes å bli kraftigere i løpet av de neste tiårene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway