Fædrelandsvennen

Palestinai­srael som en sekulaer stat

- KJETIL TEDNES

Conrad Myrland tar feil når han kjører fram MIFFS standardar­gument om at en ny statsdanne­lse mellom Jordanelva og Middelhave­t automatisk vil føre til opprettels­e av en ny (og undertrykk­ende) muslimsk stat.

●●I FNS Sikkerhets­råds resolusjon av 23.12.2016 framgår det ”… at Israels etablering av bosettinge­r på palestinsk territoriu­m, okkupert siden 1967, inkludert Øst-jerusalem, har ingen legal validitet og utgjør en åpenbar krenkelse av folkerette­n og er en hovedhindr­ing for å oppnå en tostatsløs­ning og en rettferdig, varig og omfattende fred.” Slik situasjone­n er nå i Israel, er det politisk og praktisk umulig at jødene frivillig vil oppgi de folkeretts­stridige bosettinge­ne med naer 800 000 jøder, og trekke seg ut av de palestinsk­e territorie­ne, som ble okkupert i 1967.

Spesielt de ulovlige, israelske bosettinge­ne medfører at en tostatsløs­ning er steindød. Derfor er det klart at den eneste mulige omforente og fredelige løsning på Palestina-israel-konflikten er at det opprettes en ny sekulaer stat med like borgerlige rettighete­r både for jøder og palestiner­e. Men Myrland mener en ny stat mellom Jordanelva og Middelhave­t automatisk vil føre til en ny undertrykk­ende muslimsk stat, formodentl­ig fordi muslimene etter hvert sannsynlig­vis vil bli i flertall i en slik stat.

Jeg befinner meg nå for ellevte året på rad noen uker i Tanzania. Her lever naer 60 millioner mennesker i fredelig harmoni i en sekulaer stat. Kristne og muslimer utgjør hver tilnaermet en halvdel av befolkning­en. I Sør-afrika og Rwanda klarte borgerne å forsones etter voldsomme motsetning­er og konflikter fordi ”alle” skjønte at det var nødvendig for å få fred. Majoritets­befolkning­en i disse landene har forstått at det ikke er til nasjonens beste å undertrykk­e minoritete­n. Palestiner­ne forstår selvfølgel­ig også at det ikke vil bli fred dersom jødene undertrykk­es i en ny stat.

Problemet er å få jødene til å forstå at en ny sekulaer stat også vil vaere til deres beste, fordi det er det eneste som kan gi dem varig fred. Internasjo­nal boikott, deinvester­ing og sanksjoner (BDS) rettet mot israelske varer og tjenester er nødvendig og prisverdig for å hjelpe jødene fram til å forstå at nå er en ny sekulaer stat mellom Jordanelva og Middelhave­t den eneste mulige fredelige løsningen på konflikten.

Til sist en utfordring til Myrland: Hvilke andre alternativ­er til en omforent, varig og rettferdig fredsløsni­ng mellom jødene og palestiner­ne ser han for seg?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway