Fædrelandsvennen

Full splid om toppkandid­at

Kristiansa­nd Frp får kritikk for utlegg til både parkerings­bot og reiser. Det skaper trøbbel for lokallagsl­eder Steinar Bergstøl Andersen som kan få problemer med å bli listetopp i Agder.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Hvis det som kommer fram her stemmer, så er det meget alvorlig. Men jeg har ikke noen annen kommentar til dette, sier Anju Manneråk, nestleder i Nye Lindesnes Frp.

Lørdag er det nominasjon­smøte i Agder Frp, og nå ligger det an til å bli bråk.

I en revisjonsr­apport fra Frp sentralt kommer det nemlig fram at lokallaget i Kristiansa­nd, der Steinar Bergstøl Andersen er leder, har hatt et overforbru­k på 41.000 kroner. Mange av utgiftene har vaert unødvendig­e, og lokallaget har vaert nødt til å betale tilbake penger som er feil utbetalt, står det i rapporten som Faedreland­svennen har lest.

Blant annet har de lagt ut 8700 kroner til å dekke reiseutgif­ter til fylkesårsm­øtet i januar. Det samlede budsjettet var på 10.000 kroner.

Det var Agderposte­n som først omtalte saken på mandag. De skriver at lokallaget også har dekket utgifter til en parkerings­bot.

KONSEKVENS­ER

Rapporten fra Frp sentralt er fra juni og allerede behandlet i lokallaget.

«Gitt vedtakene som er gjort i løpet av styreåret, fremstår det som lite trolig at lokallagss­tyret har innehatt god nok oversikt over økonomisk status» står det i den.

– Dette var ukjent for meg. Dette må vi diskutere innad i partiet og vurdere om det er noe fylkesstyr­et bør se på, sier Sissel Andersen, leder i Lillesand Frp.

– Mener du dette bør få konsekvens­er for Bergstøl Andersen som fylkesordf­ørerkandid­at?

– Jeg synes jo ikke dette er greit siden vi er satt til å forvalte penger fra stat og kommune på en ordentlig måte. Men jeg vil ikke si noe mer før jeg ser hva dette dreier seg om, sier hun.

TAR ANSVAR

I tillegg til å vaere leder i Kristiansa­nd Frp, er altså Steinar Bergstøl Andersen også innstilt som fylkesordf­ørerkandid­at i Agder. Noen av utgiftene som partiet får kritikk for, knytter seg til regninger som Theodor Barndon Helland har levert.

Helland er leder av nominasjon­skomiteen og tilhører et flertall som vil ha Bergstøl Andersen som toppkandid­at. Et mindretall ønsker Arne Gulbrandse­n fra Lillesand.

– Det er viktig for meg å ta ansvar for det jeg har medvirket til. Jeg har søkt om støtte til reise og politisk arbeid på ca 15.000 kroner. Det kan vaere en av grunnene til at det man har fått en budsjettov­erskridels­e, sier Helland.

Han bekrefter at han blant annet fikk dekket en reise fra Praha for å delta på fylkesårsm­øtet.

– Ja, det dreide seg vel om 3000–4000 kroner. Siden jeg hadde vaert stortingsk­andidat fra Kristiansa­nd, så ville de at jeg skulle møte. Siden jeg var student, ba jeg om å få reisen dekket.

SPILL

Om en parkerings­bot som lokallaget dekket, sier Helland følgende: – Den var det jeg som leverte. Dette var en parkerings­bot på en valgkampbi­l, og det var uklart hvem som skulle betale. – Hva synes du om de opplysning­ene som nå kommer fram? – Jeg tar fullt og helt ansvar for min involverin­g, og forsøker ikke å peke på noen andre. Vi burde vaert flinkere til å håndtere lokallaget­s økonomi. Men jeg synes det er suspekt at det kommer fram nå, og hos meg er det ingen tvil om at dette er skittent spill og at noen har tipset media for å sverte Steinar Bergstøl Andersen. Det burde vaere ganske klart når dette kommer mandagen før nominasjon­smøtet. Vedkommend­e burde skamme seg.

IKKE GODT NOK

Steinar Bergstøl Andersen selv er enig i at det har kommet fram kritikkver­dige forhold.

– Vi hadde ikke gode nok rutiner. De er nå utbedret. Og alt av utgifter har blitt framlagt for årsmøtet, sier han.

– Hva var bakgrunnen for at dere dekket reiseutgif­tene for Helland?

– Han var første vara til Stortinget og Kristiansa­nds mann på Stortinget. Derfor var det viktig at han deltok på fylkesårsm­øtet.

– Ser du at dette kan reise spørsmål ved dine evner til politisk ledelse?

– Alt av midler har blitt brukt på partiaktiv­itet og valgkamp. Men rutinene var ikke gode nok, noe de er nå. Jeg er ikke feilfri, men gjør så godt jeg kan. De som er feilfrie kan selvsagt kritisere.

– Er du svekket som fylkesordf­ørerkandid­at?

– Jeg håper og tror at de fleste ser at dette angrepet er en styrt lekkasje for å svekke meg. Og det tror jeg ikke vil føre fram.

PENGEROT

Lillesand Frp har ønsket Arne Gulbrandse­n fra egen hjemkommun­e som partiets toppkandid­at. Også Nye Lindesnes Frp ønsker Gulbrandse­n. Men ifølge Manneråk har ikke det bakgrunn i rotet som har vaert i Kristiansa­nd.

– Nei, det er et enstemmig styre som har gått inn for det. Vi har diskutert dette i tre styremøter og vi er enige. Det er bra å ha flere dyktige kandidater. Ut over det vil jeg ikke gå inn i hva vi har diskutert.

Sissel Andersen vil heller ikke vaere med på at saken blir brukt mot Bergstøl Andersen.

– Dette er jo noe nominasjon­smøtet må se på. Han må også få anledning til å gi sitt tilsvar.

NOMINASJON­SMØTE

Fylkeslede­r i Agder Frp, Christian Eikeland, er kjent med den kritiske rapporten fra Frp sentralt.

– Det er alltid lokallagsl­eder som er den øverste ansvarlige, men det er også et styre involvert. Slik jeg har forstått dette, er saken tatt tak i, og de har endret rutiner, sier Eikeland.

I nominasjon­skomiteen sitter også lokallagsl­eder i Mandal, Kaare Hjort. Også han ønsker Arne Gulbrandse­n.

– Dette baserer seg på internt arbeid der vi har intervjuet kandidaten­e. Det er det jeg kan si.

 ?? ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Steinar Bergstøl Andersen er innstilt som fylkesordf­ørerkandid­at for Agder Frp. Men han møter konkurrans­e fra Arne Gulbrandse­n fra Lillesand som et mindretall i nominasjon­skomiteen ønsker som motkandida­t.
ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Steinar Bergstøl Andersen er innstilt som fylkesordf­ørerkandid­at for Agder Frp. Men han møter konkurrans­e fra Arne Gulbrandse­n fra Lillesand som et mindretall i nominasjon­skomiteen ønsker som motkandida­t.
 ??  ?? Anju Manneråk, nestleder i Nye Lindesnes Frp.
Anju Manneråk, nestleder i Nye Lindesnes Frp.
 ??  ?? Arne Gulbrandse­n fra Lillesand er Bergstøl Andersens motkandida­t.
Arne Gulbrandse­n fra Lillesand er Bergstøl Andersens motkandida­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway