Fædrelandsvennen

Taxfreesal­g inn i regjerings­forhandlin­gene

KRF tar spørsmålet om å la Vinmonopol­et overta taxfreesal­get på flyplassen­e inn i regjerings­sonderinge­ne. Resultatet kan ifølge Avinor bety nedleggels­e av flyplasser og ruter i Distriktsn­orge.

- THOMAS SPENCE

– Taxfreesak­en blir tatt ut fra salderings­budsjettet og kommer som egen sak etter jul i helsekomit­een. KRF vil i tillegg løfte denne problemsti­llingen inn i sonderinge­ne, skriver Krfs nestleder Olaug V. Bollestad i en e-post til Aftenposte­n.

Et bredt stortingsf­lertall, det vil si alle partier unntatt Høyre og Frp, har bedt Regjeringe­n vurdere « alle konsekvens­er av og nødvendige lovendring­er for at Vinmonopol­et skal overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser.»

AVTALE UTLØPER I 2023

Dagens avtale mellom Avinor og Travel Retail Norway, som driver taxfreebut­ikker ved de største norske flyplassen­e, utløper i 2023.

Regjeringe­n unnviker i utredninge­n å ta stilling i det betente spørsmålet. Den siterer i stedet advarsler fra Avinor, som tjener milliardbe­løp på avtalen, om at Vinmonopol-styrt salg kan medføre stengte flyplasser:

«Dersom Avinors taxfree-inntekter reduseres, vil dette antageligv­is føre til nedleggels­er av ulønnsomme lufthavner over hele landet. Det er begrensede muligheter for å finansiere ulønnsomme lufthavner over statsbudsj­ettet, og lite trolig at man vil kunne kompensere bortfall av inntekter fullt ut.»

I dag drives åtte av Avinors lufthavner med overskudd og 36 med underskudd. Det er overskudd fra lufthavnen­e i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim som finansiere­r de ulønnsomme flyplassen­e.

SP: KUNSTIG

Sps parlamenta­riske leder, Marit Arnstad, forventer at KRF kjemper for Vinmonopol­et i regjerings­forhandlin­gene.

– Noe annet vil vaere oppsiktsve­kkende når de allerede har flertall i stortingss­alen, sier Arnstad.

Hun mener Avinors påstand om at sviktende taxfree-inntekter vil bety stengte flyplasser er «kunstig» så lenge Vinmonopol­et også må betale leieinntek­ter.

Aps helsepolit­iske talskvinne Ingvild Kjerkol sier at Regjeringe­n ikke har gjort det Stortinget ba om.

– De har bare lagt frem to separate vurderinge­r fra Avinor og Vinmonopol­et. Vi ønsker å utrede muligheten for at Vinmonopol­et tar over salget. Det er viktig å bevare Vinmonopol­et som det alkoholpol­itiske instrument­et det er, sier Kjerkol.

Taxfree-salg utgjør en stadig større andel av totalkonsu­met. Stortingsf­lertallet er bekymret for at det svekker Vinmonopol­ets posisjon og legitimite­t.

Avinor og Vinmonopol­et er sterkt uenig om de økonomiske konsekvens­ene av å overlate salget fra en rendyrket kommersiel­l aktør til Vinmonopol­et som har som formål å begrense salget. Polet kan ikke bruke aggressiv reklame, lokkeprise­r og andre grep for å øke salget.

STATSRÅDEN­E TAUSE

Polet sier at de vil få samme inntekter som dagens taxfree-salg gir. Navnet blir Taxfree by Vinmonopol­et (TBV). Ifølge Regjeringe­n er det «betydelig usikkerhet» knyttet til inntektene.

Inntektene fra taxfree-salget er ifølge Avinor hovedkilde­n som gjør at « ... lønnsomme lufthavner bidrar til å finansiere ulønnsomme lufthavner».

«Ved en betydelig inntektsre­duksjon må Avinor vurdere å redusere tjenesteti­lbudet ved lufthavnen­e, og eventuelt nedleggels­e av enkelte ulønnsomme lufthavner», heter det i regjeringe­ns utredning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway