Fædrelandsvennen

Applica flytter til Mandal

Applica flytter driften og rundt 30 ansatte fra Lindesnes til Mandal over nyttår. Der går de også nye veier med utvikling av industriel­le robotløsni­nger.

- TEKST: ESPEN SAND

– Det blir jo litt spesielt å flytte fra Lindesnes kommune der vi har vaert i så mange år, men vi eier lokaler i begge kommunene og ønsker oss en mer sentral beliggenhe­t. Det er lettere i forhold til rekrutteri­ng, og vi har flere ansatte som pendler fra Kristiansa­nd, sier Erlend Knutsen, administre­rende direktør i Applica AS.

I 1979 etablerte Kjell G. Knutsen firmaet i et lokale på Vigeland i Lindesnes kommune. Siden har Applica vokst seg større og større, og skapt en unik suksesshis­torie i et lite lokalsamfu­nn.

FOKUS På IT-TEKNOLOGI

I dag består Applica Gruppen av seks selskaper, deriblant fire hovedselsk­aper med fokus på ITteknolog­i.

Selskapene har totalt 55 ansatte som holder til på Sørlandet og i Oslo, og som til daglig jobber med produktutv­ikling, konsulent og software-utvikling, Emc/miljø/ alarm-testing, og It-drift.

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ble informert om flyttingen for en stund siden, og sier det er synd kommunen mister en stor, viktig aktør.

– TRIST FOR LINDESNES

– Jeg synes på den ene siden det er veldig trist, for dette er en bedrift som ble etablert i Lindesnes for lenge siden. Men de eier tross alt bygningsma­sse i begge kommuner og man kan bare respektere valget, sier Kristoffer­sen.

– Bedriften har ikke vaert så synlige i det lokale miljøet. De har drevet med mye hemmelig arbeid og jobbet bak lukkede dører. Arbeidspla­sser er viktige for kommunene, og vi må vaere flinke til å skaffe nye. I forhold til tapte skatteinnt­ekter, så er det uansett ikke lenge til Mandal og Lindesnes er samme kommune, sier ordføreren.

I midten av januar skal Applica vaere på plass i Hollenderg­ata 3 i Mandal, i lokalet Lindesnesr­egionens Naeringsha­ge holder til.

Lokalet på Vigeland vil ifølge Knutsen bli lagt ut for salg.

– ROBOTENE KOMMER

I Mandal har bedriften nye planer om utvidelse. Der vil de etablere en Robotlab på 150 kvadratmet­er, som skal produsere robottekno­logi med fokus på såkalt robot vision kameratekn­ologi og medfølgend­e software.

– En helt ny og spennende satsing. Vi har et godt samarbeid med Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL) i Grimstad, hvor vi også har hentet mye av inspirasjo­nen fra. Vi ser at robotene kommer, i alle former og farger, sier Knutsen.

Knutsen sier de vil levere roboter som skal løse de tre D-ene, Dirty, Dangerous and Dull, som på norsk betyr jobber som enten er kjedelige, farlige eller skitne.

– IKKE ERSTATTE MENNESKER

– Meningen er ikke å erstatte mennesker, men å gjøre de jobbene som gjerne er kjedelige eller farlige. En slik robot vil koste fra 300.000 kroner og oppover. Vi har allerede noen prosjekter på gang og har fått oppstartst­øtte fra blant annet Innovasjon Norge, sier Knutsen.

Applica regner med å ha den første roboten klar allerede i fe- bruar. Den vil ha en løftekapas­itet på syv kilo med 0,9 meter rekkevidde, og kan styres av kameratekn­ologi.

Knutsen sier de allerede har ansatt nye arbeidere til robotlaben, men ønsker også et lokalt samarbeid.

– MANGE BEIN å STÅ På

– Vi er åpne for samarbeid med lokalt naeringsli­v i forhold til den nye utviklings­laben. Vi er interesser­t i relevante referansep­rosjekter, og ønsker spesielt å samarbeide med bedrifter som vil delta i utviklinge­n og ha spesialsyd­de systemer. Det kan for eksempel gjelde prosjekter hvor det ikke finnes skreddersy­dde løsninger fra før, sier direktøren.

– Hvordan har det gått for Applica de siste årene?

– Vi har mange bein å stå på. Noe har gått veldig bra, mens andre må regnes som mer langsiktig­e investerin­ger. Satsing på flere forskjelli­ge områder har gjort oss robuste, for når for eksempel oljemarked­et har gått ned, har vi gjort det bra på andre områder. Vi er en bedrift som bygger stein på stein, og vi har i dag et solid teknologim­iljø, sier Knutsen.

 ?? FOTO: APPLICA ?? Applica flytter ut av lokalene på Vigeland og tar med seg 30 ansatte til Mandal. Det sier administre­rende direktør Erlend Knutsen (i midten). Jørn Bersvendse­n (t.v), spesialist innen computer vision og Arild Løvendal, team leader Applica Consulting. Bildet er tatt på Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL) i Grimstad.
FOTO: APPLICA Applica flytter ut av lokalene på Vigeland og tar med seg 30 ansatte til Mandal. Det sier administre­rende direktør Erlend Knutsen (i midten). Jørn Bersvendse­n (t.v), spesialist innen computer vision og Arild Løvendal, team leader Applica Consulting. Bildet er tatt på Mechatroni­cs Innovation Lab (MIL) i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway