Fædrelandsvennen

Dieselsalg­et opp 40 prosent på ni år

- NTB

●●Salget av diesel i Norge har økt med 40 prosent siden 2009, to år etter at betydelige avgiftslet­ter for diesel ble innført av den da rødgrønne regjeringe­n.

I 2006 la davaerende finansmini­ster Kristin Halvorsen (SV) fram et statsbudsj­ett med betydelig avgiftsend­ring for diesel, skriver Dagsavisen.

Avgiftsend­ringen har bidratt til en vekst i dieselbil-salget, som igjen har gitt en vekst i dieselsalg­et fra pumpa. Fra 2007 til 2012 var 70 prosent av solgte nybiler dieseldrev­ne. I 2009 ble det solgt 1,7 milliarder liter diesel fra Norges bensinstas­joner. I 2017 var tallet 2,4 milliarder, ifølge SSB.

Halvorsen er i dag direktør ved CICERO Senter for klimaforsk­ning. Hun sier de kjente til dieselprob­lematikken allerede i 2006, spesielt til at NOX og partikkelu­tslipp er farlige.

– Og derfor var vi tydelige på å si at vi ville følge med på utviklinge­n og ta grep dersom lokale utslipp gikk opp, sier Halvorsen, som erkjenner at regjeringe­n feilvurder­te effekten avgiften ville få på salget av dieselbile­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway