Fædrelandsvennen

Valgfrihet bør også gjelde i eldreomsor­gen

- JAN STEINAR ENGELI JOHANSEN OG ÅSHILD BRUUN-GUNDERSEN stortingsr­epresentan­ter Frp

Venstresid­ens heksejakt på private tilbydere i helsevesen­et og i eldreomsor­gen må stoppes, fordi det går utover pasientene.

Hvis kvalitet er viktig, bør vi sammen løfte frem valgfrihet og et variert tilbud i alle sektorer. De tilbyderne som ikke leverer på kvalitet bør alltid velges bort, men å tro at de offentlige tilbyderne alltid er gode –er i beste fall naivt.

I 2011 valgte Arbeidstil­synet å anmelde Arbeiderpa­rti-bastionen Trondheim kommune for hele 26.100 brudd på arbeidsmil­jøloven. Kommunen, som skulle vaere utstilling­svindu for de rødgrønne partiene på offentlig sykehjemsd­ekning, ble politianme­ldt for rekordstor­e lovbrudd innen hjemmetjen­esten, sykehjem og eldrebolig­er. Det er ikke gitt at en kommune alltid leverer best tjenester for verken brukere eller ansatte.

I barnehages­ektoren har private aktører bevist hvorfor konkurrans­e fungerer. I dag er halvparten av landets barnehager private, de leverer tjenester etter like kvalitetsk­rav og lik foreldrebe­taling. Private barnehager scorer best på foreldreun­dersøkelse­r. Full barnehaged­ekning og valgfrihet for alle betyr altså at foreldre selv kan velge den barnehagen som passer best, og har ført til at kun de gode barnehagen­e overlever i sektoren. Konkurrans­e gir økt kvalitet. Hvorfor skal vi ikke ønske oss mer kvalitet også i eldreomsor­gen?

Kvalitet i tjenestene er vik-

Konkurrans­e fungerer i alle sektorer.

tigst. Hvem som leverer tjenestene er ikke viktig. Hvorfor er venstresid­en da så opptatt av å stemple aktører som tilbyr velferdstj­enester med negative merkelappe­r? Vi skylder våre innbyggere å la dem bestemme selv hvem som skal gi dem tjenester når de har behov for det. Sosialiste­ne i SV, Rødt og Arbeiderpa­rtiet definerer konkurrans­e i helsevesen­et for å vaere umoralsk. Ord som «velferdspr­ofitør» blir hengende i luften som noe negativt, mens sannheten er at de som virkelig tjener på flere tilbud og større valgfrihet faktisk er de som får tilbudet. Samfunnet må få folk raskere tilbake til hverdagen, til arbeidsliv­et og i inntektsgi­vende arbeid. Vi trenger flere velferdsle­verandører for å nå det målet.

Det burde vaere flaut å stå for en holdning som bidrar til flere i helsekø. For det er den faktiske konsekvens­en av en sosialisti­sk politikk er. Når staten er eneste tilbyder, så forsvinner mangfoldet og kvaliteten går ned. Konkurrans­e fungerer i alle sektorer. Folk liker å tenke selv og ta selvstendi­ge valg i hverdagen. Våre innbyggere burde hatt en grunnlegge­nde rett til å bestemme selv hvem som skal gi hjemmehjel­p og sykehjemsp­lass til dem når de har behov for det. Hva er begrunnels­en for at sosialiste­r mener staten er så mye bedre egnet til å velge hvor folk skal få helsetilbu­d, enn de som faktisk har behov for tilbudet?

Argumentet mot valgfrihet handler om redselen for at selskaper skal gå med overskudd og bedriftsei­ere som kan ut utbytte. Realiteten er at fritt brukervalg og en stat som tar regningen, fører til at køene går ned og brukerne blir mer fornøyde. I barnehages­ektoren fungerer dette utmerket. Det vil det også gjøre i eldreomsor­gen, om flere aktører får slippe til.

I mellomtide­n får vi heve oss over at sosialiste­ne ikke liker at noen tjener penger. Velferdsle­verandører gir trygghet og økt kvalitet for våre innbyggere, og vi trenger flere av dem. Fremskritt­spartiet har en grunnlegge­nde tro på at folk flest er i stand til å bestemme over sin egen hverdag.

Derfor støtter Frp opp om valgfrihet foran statlig monopol.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kvalitet i tjenestene er viktigst. Hvem som leverer tjenestene er ikke viktig, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX Kvalitet i tjenestene er viktigst. Hvem som leverer tjenestene er ikke viktig, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway