Fædrelandsvennen

Jobbet ikke på flere år – mottok lønn av kommunen

En ansatt i Kristiansa­nd kommune har i flere år mottatt lønn uten å ha arbeidsopp­gaver. Mannen har varslet om både utfrysning fra arbeidsliv­et og seksuell trakasseri­ng fra en kvinnelig leder.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

De siste årene har han gått uten tilfredsst­illende oppfølging. Her har det skjedd feil i håndtering­en.

Eva Berglund Åsland, organisasj­onsdirektø­r og leder av varslingsg­ruppen i kommunen

I sommerferi­en ble en uvanlig sak oversendt fra Agder Kommunerev­isjon til varslingsg­ruppen i Kristiansa­nd kommune.

Det er en kommunalt ansatt mann som har varslet om seksuell trakasseri­ng fra en kvinnelig leder. Forholdet skal ligge åtte år tilbake i tid.

De siste årene har mannen mottatt lønn fra kommunen uten å få arbeidsopp­gaver. Varslet hans handler om seksuell trakasseri­ng og utfrysning fra arbeidsfor­holdet.

UTEN ARBEIDSOPP­GAVER

Mannen skrev i flere år ned det som skjedde i arbeidsliv­et sitt. I notatene hans kan vi lese at han sa fra muntlig til sin naermeste leder i 2010, som han møtte i trappa på vei ut umiddelbar­t etter den ene hendelsen. Han følte seg ikke trodd.

Samme dagen sa han fra til Hms-tjenesten.

Det som gjør saken ekstra spesiell, er at mannen i de åtte årene som har gått, nesten ikke har utført arbeid for kommunen. Han har likevel mottatt lønn og vaert ansatt.

– Jeg har blitt overført mellom Stillingsb­anken og ulike tiltak som har vaert veldig halvhjerte­t. Frem og tilbake, og nå føler jeg meg ubrukelig, sier mannen til Faedreland­svennen.

– De siste årene har han gått uten tilfredsst­illende oppfølging fra kommunens side. Her har det skjedd feil i håndtering­en, konstatere­r Eva Berglund Åsland.

OMORGANISE­RT OG NEDLAGT

Kristiansa­nd kommune forsøkte i flere runder å få mannen tilbake i jobb. Han ble prøvd ut på flere ulike kommunale arbeidspla­sser.

«Det har vaert flere uheldige omstendigh­eter I forbindels­e med [navn utelatt] ansettelse, blant annet at 2 av [navn utelatt] arbeidspla­sser er blitt omorganise­rt eller nedlagt, hvilket har gjort at han har vaert meldt inn i Stillingsb­anken ved flere anledninge­r.» skriver Varslingsg­ruppen i brevet som oppsummere­r saken de har behandlet.

Flere av utprøvinge­ne skjedde imidlertid uten at det var noen stilling ledig på arbeidsste­det.

– Det oppleves ikke riktig, det som skjer. Og jeg forstår ikke hvorfor jeg blir gående i år etter år som ansatt uten reelle oppgaver. Det bryter meg ned. I mange år fungerte jeg godt som ansatt i kommunen, før dette skjedde. Jeg vil jobbe, betale skatt og bidra, sier mannen.

Han er formelt fortsatt ansatt i kommunen. De siste årene har han vaert delvis sykmeldt og delvis uføretrygd­et, uten at kommunen har fulgt ham opp.

Flere ganger når arbeidsfor­holdet hans har blitt diskutert de siste årene, har mannen ikke selv har vaert tilstede, inntil han til slutt leverte et skriftlig varsel før sommeren og det ble fortgang i saken.

– VANSKELIG å FORSTÅ

– Det er mye i denne saken som er vanskelig å forstå. Først og fremst er det tragisk å se hva en slik situasjon gjør med et menneske. Alle har godt av å jobbe og føle seg nyttige. Men hva har skjedd med systemet i kommunen når noen kan bli gående i årevis med lønn men uten arbeid? sier Vidar Kleppe i partiet Demokraten­e.

Han er en av de som varsleren har betrodd seg til underveis i saken, og som kjenner detaljene.

Faedreland­svennen har lest sakens dokumenter og snakket med mange kilder som kjenner forhol-

dene i avdelingen hvor mannen jobbet. Han har vaert ansatt siden 1993.

SIES OPP

Nav fattet nylig vedtak om full uføretrygd.

Med referanse til Navs vedtak om uføretrygd, mottok han varsel om oppsigelse i kommunen noen få dager før han fikk konklusjon­en på varslingss­aken.

Varsleren selv føler seg presset ut av kommunen. Tre ganger i løpet av prosessen har han sett seg nødt til å bruke advokat for å få kommunen til å finne arbeidsopp­gaver til ham. Men det er noen år siden nå.

– Jeg skulle ønske at denne saken endte med at kommunen gir meg oppgaver jeg kan løse. Jeg vil jobbe og bidra. Men hva er poenget med å varsle, når det ender med at jeg mister jobben? spør han.

Mannen sier han varslet saken via Agder kommunerev­isjon, som oversendte den til kommunens varslingsg­ruppe i sommer.

– Vi fikk et varsel som vi etter møte med vedkommend­e ble enige om å gå til varslingsg­ruppen med, bekrefter Tor Ole Holbek, leder av kommunerev­isjonen.

Selv sier varsleren at han det har vaert tungt å møte et varslingsm­ottak som er så integrert i kommunen.

– Jeg skulle ønske kommunen hadde et eksternt varslingsm­ottak av folk med profesjone­ll distanse til saken. Nå har min sak blitt behandlet av blant annet en tillitsval­gt som tidligere var involvert i saken min og av organisasj­onsdirektø­ren. Jeg ville hatt mer tillit til noen utenfra, sier varsleren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? En ansatt i Kristiansa­nd kommune har i flere år mottatt lønn uten å ha arbeidsopp­gaver. Han har varslet om seksuell trakasseri­ng og utfrysning fra arbeidsliv­et.
ARKIVFOTO En ansatt i Kristiansa­nd kommune har i flere år mottatt lønn uten å ha arbeidsopp­gaver. Han har varslet om seksuell trakasseri­ng og utfrysning fra arbeidsliv­et.
 ??  ??
 ?? PRESSEFOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Organisasj­onsdirektø­r Eva Berglund Åsland leder varslingsg­ruppen i Kristiansa­nd kommune.
PRESSEFOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Organisasj­onsdirektø­r Eva Berglund Åsland leder varslingsg­ruppen i Kristiansa­nd kommune.
 ?? ARKIVFOTO ?? Leder av Agder kommunerev­isjon, Tor Ole Holbek.
ARKIVFOTO Leder av Agder kommunerev­isjon, Tor Ole Holbek.
 ?? ARKIVFOTO ?? Vidar Kleppe (Demokraten­e).
ARKIVFOTO Vidar Kleppe (Demokraten­e).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway