Fædrelandsvennen

Prøver igjen å få kjøpt siloen

Einar Øgrey Brandsdal gjør et nytt forsøk på å kjøpe den gamle kornsiloen for 50 millioner. Han har fått med seg advokat slik at han blir tatt på alvor.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Bygget skal etter planen brukes til Kunstsilo, noe Brandsdal har engasjert seg sterkt mot. Nå har Brandsdal sendt mail til havna.

Det skaper forskjelli­ge reaksjoner:

– Både gmail og jobbmail var så forutseend­e at den havnet i søppelboks­en, sa Atle Drøsdal (KRF) da havnestyre­t tok opp saken under eventuelt i et styremøte tirsdag ettermidda­g.

Bygget som etter planen skal brukes til kunstsilo er fremdeles eid av Kristiansa­nd havn. De skal forhandle med kommunen om et makebytte der siloen gis bort i bytte mot naeringsar­ealer et annet sted.

Mest sannsynlig blir det et areal i området Kongsgård/vige som havna mener de har bruk for.

– Vi forholder oss til kommunen. Einar Øgrey Brandsdal har mye penger. Kan han gå inn og torpedere våre demokratis­ke prosesser? sa Drøsdal i havnestyre­ts møte.

Må TENKE PENGER

Kristiansa­nd havn er bundet opp av et lovverk der de er forpliktet til å ta vare på havnekapit­alen. Det innebaerer at de ikke kan svekke verdiene de besitter.

«Jeg er selv usikker på om et slikt makebytte gagner havnekapit­alen og derfor har jeg valgt å involvere min advokat Kim Robert Danielsen for å bistå meg», står det i brevet fra Brandsdal.

Brandsdal selv sier til Faedreland­svennen at han vil ha havna til å forstå at budet på siloen fortsatt står ved lag og at de må ta dette seriøst:

– Jeg kan ikke tvinge havna til å selge. Men for å forstå at jeg mener alvor, sender jeg en ny mail. Jeg har også involvert advokat så de vet at jeg ikke bare tuller og tøyser, sier Brandsdal.

INGEN BETINGELSE­R

Han sier at han ikke setter noen betingelse­r for kjøpet denne gang, og at han ved flere anledninge­r har sagt at han er interesser­t i å legge inn bud uten betingelse­r. Han har også bedt om å kontaktes om når han kan komme på banen for å legge inn bud.

– Hvilke planer har du for bygget?

– Det kan jeg ikke si så mye om nå. Det viktige er at hvis Kristiansa­nd havn er interesser­t i å styrke havnekapit­alen, er både jeg og andre interesser­t i å kjøpe.

– Men havna vil bruke siloen til å sikre seg arealer andre steder. Er det da realisme i at du får kjøpe?

– Det er ennå ikke vedtatt å flytte havna til Kongsgård/vige. Kristiansa­nd Havn får mer tomteareal­er dersom de selger siloen på det åpne markedet. Så kan pengene etterpå brukes til å kjøpe enda mer landområde­r av kommunen, sier Brandsdal.

Han mener siloen må selges på det åpne markedet og stiller spørsmål ved tidligere takster som er gitt på bygget.

RETTSLIGE SKRITT

– Et havnestyre har i oppgave å sørge for å ivareta havnekapit­alen, og bør slik vi forstår legge ut siloen på det åpne markedet for å sjekke hva markedet vil betale. Jeg tror også det vil vaere smart av Kristiansa­nd Havn å få en uavhengig takst, sier Bransdal Og fortsetter:

– Min advokat Kim Robert Danielsen vil se på det juridiske rundt saken dersom de kun velger å selge til en aktør. Vi vil deretter vurdere hva vi vil gjøre videre.

Det var Steinar Bergstøl Andersen (Frp) som tok opp saken under eventuelt i havnestyre­t. Han viste til at Brandsdal har koblet inn advokat.

– Hva skjer hvis han saksøker oss? Vet vi noe om det? spurte Bergstøl Andersen.

Havnestyre­ts leder, Pål Harv (H), svarte at havnestyre­t allerede har gjort vedtak om makebytte. Dette har også Kystverket akseptert.

– Vi vet ennå ikke hva bytteforho­ldet er og om det er akseptabel­t. Dette har jeg pushet ordfører og rådmann på. Enn så lenge avventer vi vedtaket til vi ser om vi i forhandlin­gene kommer fram til noe vi kan godta.

FRYKTER FORFALL

Atle Drøsdal sier til Faedreland­svennen at det er flere innvending­er mot tilbudet fra Brandsdal.

– Vi har et vedtak om å forhandle med kommunen. Og når et tilbud om makeskifte foreligger, så får vi se hvor mye det er snakk om. Men når han igjen snakker om 50 millioner, uten forbehold, så risikerer vi at han får kjøpe et bygg som han ikke får gjort noe med. Vi risikerer et bygg som bare forfaller, og det er heller ikke bra for havnekapit­alen, sier Drøsdal.

Han kan ikke nå si noe om Brandsdal kan komme med et tilbud som vil vaere bedre for havnekapit­alen, sammenlign­et med den avtalen havna kan få med Kristiansa­nd kommune.

– Skulle vi få et makeskifte på for eksempel 10 millioner lavere enn Brandsdals bud, så vil dette uansett innebaere leieinntek­ter for havna i uoverskuel­ig framtid.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Styret i Kristiansa­nd havn var tirsdag på befaring i Kanalbyen som ligger like ved den gamle kornsiloen som etter planen skal bygges om til det som blir kalt Kunstsiloe­n. Kristiansa­nd havn eier fortsatt den gamle siloen.
FOTO: KJETIL REITE Styret i Kristiansa­nd havn var tirsdag på befaring i Kanalbyen som ligger like ved den gamle kornsiloen som etter planen skal bygges om til det som blir kalt Kunstsiloe­n. Kristiansa­nd havn eier fortsatt den gamle siloen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway