Fædrelandsvennen

– Ikke bra nok for Torvet

Kai Johannesse­n får ikke selge spekematen sin på Nedre Torv i Kristiansa­nd, og det gjør frolending­en temmelig frustrert.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er noen som har noe imot meg og bilen min, det er jeg ikke i tvil om, sier Kai Johannesse­n til Faedreland­svennen.

I sommer innførte kommunen nye retningsli­njer for utforming og bruk av selve hjertet i Kristiansa­nd.

51-åringen fra Froland, med sin bil fullastet av spekemat fra 11 norske produsente­r, faller mellom både stoler og restaurant­bord på Torvet.

– Det har vaert mange diskusjone­r om den bilen. Den er litt stor for Torvet, sier parksjef Aase M. Hørsdal til Faedreland­svennen.

Samtidig hevder Johannesse­n at det gis tilpasning­er og dispensasj­oner til andre aktører på de samme salgsplass­ene.

– Jeg synes det er dårlig, det er trynetille­gg så det holder. Mange stenger mye mer av sikten på Torvet. Men alle får lov å stå, bare ikke jeg, mener Kai Johannesse­n.

– IKKE BRA NOK FOR TORVET

I helgen rykket han inn annonse i Faedreland­svennen der han etterlyser ledig salgsplass sentralt ettersom «politikern­e har bestemt at min bil ikke er bra nok for det nye, fine Torvet i sentrum».

Den omreisende spekematfo­rhandleren har hatt fast torvplass i fire år, til og med i fjor, og ønsket å fortsette.

Men før sommeren fikk han blankt avslag. Grunnen er at bilen hans måler 7,1 meter, to meter mer enn maks tillatt lengde.

Ifølge reglene skal salgsboden­e heretter stå på rekke og rad. Det er fire plasser naermest Markens og fem oppe ved Domkirken.

For disse plassene gjelder at «Enhetene skal vaere mobile (telt/vogner/salgsbiler). De skal ikke vaere større enn 2,5x5 meter (drag/hengerfest­e er ikke med- regnet i denne størrelsen), og ikke overstige 3 meters høyde inklusiv takoverbyg­g/reklame.»

Større salgsvogne­r henvises til Øvre Torv. Og der havner man helt i bakevja, langt unna kundestrøm­men, ifølge Kai Johannesse­n.

Som mener bilens ytre er upåklageli­g, og at førerhuset på bilen knapt bør telle med.

– Bilen min har alltid vaert nyvasket, aldri møkkete. Det er en ganske ny og fin bil, påpeker frolending­en, som har purret og klaget, uten å nå fram.

Blant dem han mener får fritak fra reglene er blomsterha­ndler Tormod Olsen, som har telt foran salgsvogna. Og Bondens Marked, med flere telt.

– MANGE DISKUSJONE­R

Det er parkvesene­t som disponerer Torvet. Parksjefen avviser bestemt at de forfordele­r, eller at noen i kommunen har noe imot spekematse­lgeren personlig.

Spekematbi­len derimot:

– Den tar veldig stor plass, og har mye utstyr foran seg, sier Aase M. Hørsdal.

Diskusjone­n om Torvet gikk hett i fjor vinter og vår. Målet var å rydde opp i estetikken, og unngå at en kompakt vegg stengte for plassens åpne preg.

De som er mest trofaste får de beste plassene. Og der stiller blomsterha­ndleren i en egen klasse.

Parkvesene­t ser gjennom fingrene med at han kan ha et telt med varer foran vogna. Samtidig er ikke teltet et kompakt stengsel.

– Hvis vi sa til Tormod at han måtte forholdt seg til vogna og bare det, ville vi fått halve Kristiansa­nd på nakken. Han er den som lager liv og røre på hjørnet, sier parksjefen.

– Ifølge spekematse­lgeren gis det trynetille­gg?

– Det eksisterer ikke i min verden. Det er en forskjell, men det har ikke med trynetille­gg å gjøre, heller frekvensen på Torvet. Dette er levebrødet til Tormod, han er her nesten hver dag hele året, mens spekematbi­len reiser rundt, svarer Hørsdal.

Nå det er sagt, understrek­er hun at de tar imot alle innspill, og «må vaere åpne og ta diskusjone­n».

Da formannska­pet vedtok de nye reglene i mai ble det besluttet at de nye retningsli­njene skal evalueres grundig etter ett år.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Spekematbi­len til Kai Johannesse­n har vaert et fast innslag i bybildet i Kristiansa­nd de ti siste årene, mens foretaket ble etablert for 20 år siden.
FOTO: PRIVAT Spekematbi­len til Kai Johannesse­n har vaert et fast innslag i bybildet i Kristiansa­nd de ti siste årene, mens foretaket ble etablert for 20 år siden.
 ?? ARKIVFOTO ?? Kai Johannesse­n fotografer­t ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO Kai Johannesse­n fotografer­t ved en tidligere anledning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway