Fædrelandsvennen

Krim og folkerette­n

- HELGE CHRISTOPHE­RSEN, Arendal

Siden Norge har anerkjent Russland og president Putin som statsoverh­ode, og ikke er i krig med Russland, er de facto Russlands republikke­r anerkjent som russiske, herunder den svaere republikke­n Krim. ●●Den er fra eldgammelt av, og nå nylig i 4 år med full russisk kontroll, en del av verdens største land.

Folkerette­n bestemmer at bare full kontroll over et land eller en republikk i et land, er grunn for å anerkjenne. I Oslo er det fullt av ambassader fra regimer som Norge har anerkjent, mange av dem svaert autoritaer­e, en del kalles i avisene diktatoris­ke eller verre. Det er bare fordi regjeringe­n/ diktatoren har kontroll over landet, at det får ambassade i Oslo.

En ambassade, og en ambassadør, anerkjenne­s ved den høytidelig­ste statshandl­ing i Norge, med ikke bare audiens men høytidelig audiens hos Norges statsoverh­ode Hans Majestet Kong Harald på Det kongelige slott. Hermed anerkjenne­s landet og dets ambassadør.

Med protester verden rundt ble Hong Kong og Taiwan fratatt sin frihet fra Kina (Folkerepub­likken Kina, med Beijing som hovedstad) og kom inn i kinesisk politisk sfaere. Med grusom angrepskri­g ble Texas frarøvet Mexico av USA.

Ingen bestrider at Texas er USA og Hong Kong Kina. Derfor må også Krim oppfattes som russisk republikk. I langt mer enn 1000 dager har Krim vaert russisk, lenger enn John F. Kennedy var president i USA.

Det enestående med Krim er at republikke­n fra gammelt av tilhørte Russland, og det er nesten bare russere der. I en folkeretts­ulovlig alkoholhan­dling ga tidligere president i Russland bort Krim på 10 minutter uten å spørre republikke­n eller folket der, da Russland forutsatte Ukraina som evig alliert og prorussisk. Så kom det voldelige statskuppe­t i 2014, hvoretter republikke­n Krim arrangerte to folkeavste­mninger. 1) om Krim skulle bli uavhengig stat, og 2) deretter ny avstemning om tilslutnin­g til Russland. Begge med ekstremt høyt ja-flertall, og Russlands nasjonalfo­rsamling godtok så Krims tilslutnin­g til Russland. Gledesstem­ningen i Krim var lik frigjøring­sdagene i Norge 1945.

Mens Kosovo ble skilt (fra Serbia) med krig, ble Krim russisk med fred.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway