Fædrelandsvennen

Årets verste filmer

2018 var ikke bare «The Shape of Water». Det var mye rael også.

- ROY SØBSTAD FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Desember fører som vanlig med seg en stri strøm av årbestelis­ter. Men når året først skal oppsummere­s, ville det vaere feigt å feie det vonde under teppet. Her er de fem mest ubrukelige filmene jeg så på kino i 2018.

●●Og etterpå trenger vi aldri å snakke om dem igjen.

●●5. «MIDNIGHT SUN»

Dette er en sånn film hvor knapt et eneste øyeblikk føles ekte. Ikke bare ligner handlingen forstyrren­de mye på handlingen i et utall andre romantiske tåreperser myntet på unge jenter – ikke minst fjorårets langt mer tiltalende «Everything, Everything» – men man får også en følelse av at alt regissør, skuespille­re og manusforfa­ttere vet om livet, har de laert fra film og tv.

●●4. «WINCHESTER–HOUSE OF GHOSTS»

I utgangspun­ktet er man selvsagt velvillig innstilt overfor filmer som tar mål av seg til å fortelle gode, gammeldags­e spøkelsesh­istorier. Men dette er en sjanger som krever en annen type fingerspis­sfølelse – litt mer tilbakehol­denhet, litt mer psykologis­k innsikt – enn skrekkfilm­er flest, og «Winchester - House of Ghosts» har lite annet enn kjedsomhet og billige «bø!»-effekter å by på.

●●3. «LIFE ITSELF»

Denne filmen benytter seg av alle metatrikse­ne i boken, overforkla­rer alt som overforkla­res kan og refererer stadig til ordentlig kunst – Bob Dylan-albumet «Time Out of Mind» blir nevnt så mange ganger at selv en fan som undertegne­de tar seg i å himle med øynene – uten at historiene i den oppleves det spor mindre selvhøytid­elige, melodramat­iske eller kleine av den grunn.

●●2. «DEATH WISH»

I tillegg til å vaere et bloddryppe­nde reaksjonae­rt innlegg for selvtekt og mot strengere amerikansk våpenkontr­oll, har «Death Wish» plenty av kjennetegn­ene til det vi anmeldere på fagspråk kaller «en dårlig film»: slett skuespill, fantasiløs­t plott og rollefigur­er som kan vaere fredsommel­ige leger i det ene øyeblikket og iskalde drapsmaski­ner i det neste.

●●1. «FIFTY SHADES FREED»

Når en ukebladfan­tasi med sadomasoch­istisk tilsnitt kan bli et så stort fenomen som «Fifty Shades of Grey»-trilogien har blitt, sier det sikkert mye om hva slags dunkle drifter som skjuler seg i vår kollektive underbevis­sthet akkurat nå. Først og fremst sier det likevel at sjokkerend­e mange ikke ville ha kjent igjen en møkkafilm om den så ga dem ris på stumpen.

 ?? FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES ?? Dakota Johnson i «Fifty Shades Freed».
FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES Dakota Johnson i «Fifty Shades Freed».
 ??  ?? Bruce Willis i «Death Wish.
Bruce Willis i «Death Wish.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway