Fædrelandsvennen

Kan bli en ny Norges-suksess

- TEKST: TOR MJAALAND

Kia slår til igjen, kort tid etter at e-niro ble lansert. Nå er det ny og større utgave av Soul-suksessen som lanseres. Med super rekkevidde.

Kia dobler batteriet fra 32 til 64 kwh på nye Soul som ble vist første gang på bilutstill­ingen i Los Angeles i slutten av november. Det betyr etter alt å dømme at rekkevidde­n kan havne helt opp mot 45 mil, omtrent som hos storebror e-niro som det er lange venteliste­r på i Norge.

Designet er lett gjenkjenne­lig, her har Kia vaert tro mot originalen. Men bilen er blitt større og får en motor på 204 hk. Produksjon­en starter tidlig i 2019 og kommer ifølge Kia for salg i Norge i andre kvartal. Så er det store spørsmålet: Klarer Kia å skaffe nok biler, eller blir det milelange venteliste­r også denne gang?

På dagens Soul har Kia løst venteliste­problemati­kken ved å importere «nye» bruktimpor­terte fra Tyskland. Bilen har kun vaert registrert i Tyskland en dag eller to, og er i realiteten flunk nye biler. Kanskje blir det samme løsningen for nye Soul?

KJAPPERE

Med motor på 204 hk og et dreiemomen­t på 395 Nm har nye Soul EV mer kraft og akselerere­r selvsagt kjappere enn dagens modell. Kjøreegens­kaper skal ifølge pressemeld­ing fra produsente­n vaere forbedret, med uavhengig hjulopphen­g bak, og man kan velge mellom fire ulike kjøremodus; Eco, Comfort, Sport og Eco+.

Det regenerati­ve bremsesyst­emet styres med hendler på rattet, og det er fire ulike nivåer. Et Brake and Hold-system gjør at man kan benytte hendlene til å stoppe bilen helt. Systemet justerer bremsenivå­et etter trafikk som avdekkes foran.

Nye Soul får altså nytt design men den firkantede formen videreføre­s. Støtfanger­ne både foran og bak er endret for et mer aerodynami­sk uttrykk. Akkurat på dette området må nok Soul med sin firkantede og butte form gi tapt i forhold til e-niro. Ladeport er plassert i front med type 2 kontakt. Ledlys går i en linje langs hele fronten og gir et bredere, tøffere og mer stabilt uttrykk.

SIKKERHET

Nye Soul EV skal, fortsatt ifølge opplysning­er fra Kia selv, komme med løsninger for å forbedre sikkerhet og kjøreopple­velse. Førersyste­mer inkluderer blant annet Shift-by-wire girhjul og en 10,25 tommer berøringss­kjerm med ryggekamer­a. Infotainme­ntsystemet støttes av Apple Carplay og Android Auto, samt trådløs tilkobling via Bluetooth med stemmegjen­kjenning.

Av aktive sikkerhets­systemer er blant annet kollisjons­varsel, filskift- varsel, førervarse­l ved tretthet og varsel for kryssende trafikk bak tilgjengel­ig. Kjøpere kan velge mellom to utgaver, Soul EV og Soul EV Designer Collection.

Nye Soul produseres på Kias fabrikk i Gwangju i Korea, og kommer for salg i Europa første halvdel av 2019.

 ?? FOTO: KIA ?? Nye Kia ble presentert på bilutstill­ingen i Los Angeles. Den kommer til Norge andre kvartal neste år.
FOTO: KIA Nye Kia ble presentert på bilutstill­ingen i Los Angeles. Den kommer til Norge andre kvartal neste år.
 ?? FOTO: KIA ?? Slik ser nye Kia Soul ut forfra.
FOTO: KIA Slik ser nye Kia Soul ut forfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway