Fædrelandsvennen

63 registrert­e varsler i år

Varslingsg­ruppa i Kristiansa­nd kommune har registrert en voldsom økning i mottatte varsler i 2018. Torsdag redegjorde organisasj­onsdirektø­r Eva Berglund Åsland for kontrollut­valget.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

– I 2016 hadde vi ingen registrert­e varsler, i 2017 hadde vi 13, og hittil i 2018 har vi 63 innmeldte saker, sa Eva Berglund Åsland.

– Men at det er 63 registrert­e varsler betyr ikke at det er 63 saker, fortsatte organisasj­onsdirektø­ren.

Likevel vil Åsland heller ha sakene som kanskje ikke hører hjemme i varslingsg­ruppa på bordet enn å ikke få dem.

– Kanalen inn skal vaere åpen, vi får heller gjøre en ryddejobb.

I 2018 har tre av sakene dreid seg om økonomisk kriminalit­et.

– Der har vi egne saksbehand­lingsregle­r, og som oftest blir dette politisake­r.

Åtte av de registrert­e varslene dreide seg om seksuell trakasseri­ng og ti om mobbing eller annen trakasseri­ng.

– Det er jo ikke nødvendigv­is riktig, men de blir meldt inn som det.

TOPPET SEG I AUGUST

Av de resterende varslene ble 19 vurdert som avvik, og 23 definert til ikke å vaere varslingss­aker. Åsland ble spurt om hva hun mente var årsaken til den voldsomme økningen i antall varsler. Statistikk­en viser en topp i august 2018.

– Årsaken tror vi, er fordi rådmannen rett før ferien sendte ut en epost til hele linja, hvor han tydeliggjo­rde at sakene skal inn i varslingsk­analen.

Åsland sa seg ellers godt fornøyd med varslingsg­ruppas arbeid, og håndtering av både varslere og dem det blir varslet på.

– Svaert få kommer tilbake og sier de ikke er fornøyd selv om vi lukker saken. Men vi gir ofte noen gode råd på veien.

– RAMSALT KRITIKK

Flere av kontrollut­valgets medlemmer hadde fått med seg mandagens reportasje i Faedreland­svennen om en mann som mottok lønn fra Kristiansa­nd kommune i flere år uten å jobbe.

Mannen skal blant annet ha varslet om blotting og seksuell trakasseri­ng fra en tidligere leder i kommunen. Da varslingsg­ruppa behandlet saken valgte de å ikke kontakte lederen det gjaldt. Åsland ønsket ikke å svare på spørsmål fra kontrollut­valget om varslingsg­ruppas håndtering av saken med Faedreland­svennen til stede, av hensyn til personvern og taushetsbe­lagte opplysning­er.

– Åsland kom med en ganske ramsalt kritikk av Faedreland­svennen, sa kontrollut­valgsmedle­m, Svein Kjetil Stallemo (Ap), i etterkant av redegjørel­sen.

– Hun hevdet at det var faktafeil i reportasje­n og kritiserte avisen for å ha kontaktet lederen det var varslet på, uten å ha kontaktet varslingsg­ruppa på forhånd, sa Stallemo.

– Men Faedreland­svennen tar sine presseetis­ke vurderinge­r, og hvis dere ikke hadde løftet fram saken, hadde vi aldri fått diskutert den, fortsatte Stallemo.

– NYTTIG REDEGJØREL­SE

Han fikk støtte av kontrollut­valgets leder Makvan Kasheikal.

– Det skal ikke vaere Faedreland­svennens oppgave å si fra til varslingsg­ruppa at de har kontaktet vedkommend­e det er varslet på. Avisen skal ikke vaere varslingsg­ruppas sekretaer.

Høyres representa­nt i kontrollut­valget mente derimot at Åslands kritikk var berettiget.

– Det var en interessan­t og nyttig redegjørel­se hun kom med, jeg må si jeg gjør meg mine kritiske tanker til artikkelen og hvordan den er håndtert, sa Terje Pettersen.

– BURDE HA ORIENTERT

Åsland hevder Faedreland­svennen skal ha begått følgende faktafeil i artikkelen:

– Det står at han (varsleren) ikke er fulgt opp de siste åtte årene, dette er faktafeil og ikke i tråd med varslingsg­ruppens rapport, sier Åsland på telefon.

– Skal det ha vaert flere konkrete faktafeil etter din mening?

– Nei, ikke utover det som er nevnt.

– Jeg registrere­r at Åsland mener Faedreland­svennen har skrevet at mannen ikke fikk oppfølging på åtte år, men det er altså ikke det som står i artikkelen, sier nyhetsreda­ktør Jonas Mjaaland.

Det andre Åsland reagerer på, er at varslingsg­ruppa ikke ble kontaktet og gjort oppmerksom på at Faedreland­svennen utfra presseetis­ke prinsipper ville kontakte kvinnen for å høre hennes versjon av påstandene om seksuell trakasseri­ng.

– Fra varslingsg­ruppens ståsted så er hovedessen­sen i varslet påstanden om utfrysing og manglende oppfølging og ikke seksuell trakasseri­ng, sier Åsland.

Hun mener avisen var godt kjent med årsaken til at lederen ikke ble varslet.

– Med det utgangspun­ktet mener jeg at avisen først burde orientert varslingsg­ruppen om deres vinkling på saken. Da kunne vi ha ringt vår pensjonert­e medarbeide­r i forkant og gjort henne oppmerksom på at hun ville bli kontaktet av media, sier Åsland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Leder av varslingsg­ruppa i Kristiansa­nd, Eva Berglund Åsland orienterte kontrollut­valget torsdag formiddag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Leder av varslingsg­ruppa i Kristiansa­nd, Eva Berglund Åsland orienterte kontrollut­valget torsdag formiddag.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Leder av kontrollut­valget, Makvan Kasheikal, Dem., var kritisk til Åslands kritikk av Faedreland­svennen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Leder av kontrollut­valget, Makvan Kasheikal, Dem., var kritisk til Åslands kritikk av Faedreland­svennen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway