Fædrelandsvennen

Bransdal står imot stormen

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal (KRF) pepres med henvendels­er fra sinte finnmarkin­ger, men er helt urokkelig: Finnmark skal slås sammen med Troms.

– Man kan vaere enig eller uenig i et lovlig fattet vedtak, men når vedtaket er fattet, må du forholde deg til det, fastslår Bransdal. I går var Krfs stemmer avgjørende da Stortinget for tredje gang vedtok at de to nordligste fylkene skal slå seg sammen etter at Senterpart­iets andre forsøk på omkamp ble avvist. Også de andre sammenslåi­ngene i regionrefo­rmen står ved lag.

Men finnmarkin­gene gir seg ikke, og vurderer nå å gå til sak mot staten.

– Det at det trues med rettssak reiser noen perspektiv­er som er ganske spesielle, sier Bransdal.

Krf-politikere­n fra Vennesla står ikke bare midt i en opprivende prosess i eget parti. Som partiets kommunalpo­litiske talsperson, må hun også håndtere den betente regionrefo­rmen.

STERKE MELDINGER

Og meldingene fra Finnmark er heftige:

– De trekker inn oppgjøret etter krigen, fornorskni­ngsprosess­en, sameproble­matikken og den norske stats forulempin­g av folkegrupp­er. Det er sterke følelser i sving, sier Bransdal.

Hun medgir at de gjør inntrykk, men det bringer ikke henne ut av balanse:

– Finnmark fikk samme mulighet som alle andre til å ta nabopraten, men da var det helt stille der oppe. Så registrere­r jeg at det er avholdt en folkeavste­mning som fikk et solid nei-resultat, men det ble altså gjort etter at Stortinget hadde fattet et lovlig vedtak om sammenslåi­ng, poengterer hun.

KJEMPET FOR VENNESLA

Så vil de som husker et par-tre år tilbake minnes at Venneslas engasjerte ordfører Torhild Bransdal med kraft og styrke hindret at Vennesla ble en del av Nye Kristiansa­nd. Og at hun argumenter­te nådeløst mot de som ville bruke tvang.

– Kommunesam­menslåinge­r har jeg hatt mine tvil om. Jeg mente for det første at de måtte vaere frivillige, og for det andre at kommunene måtte ha en fordel av det. Det fant jeg ikke at Vennesla hadde. Men regionrefo­rmen er noe annet, parerer hun.

Vest-agder-representa­nten avviser at KRF ikke vil se på saken på nytt fordi de ønsker å vaere lojale mot mulige regjerings­partnere i Høyre, Frp og Venstre:

– Nei, dette var avgjort lenge før regjerings­samarbeid var på tale. Jeg har vaert en ivrig forkjemper for regionrefo­rmen hele tiden. Den handler om demokratis­ering og desentrali­sering av makt, og jeg vil minne om at jeg ledet den første prosessen om sammenslåi­ng av Agder-fylkene i 2005, sier Bransdal.

INVITERT TIL VADSØ

Nå er hun saksordfør­er for oppgavemel­dingen som behandles i Stortinget 18. desember, og som skisserer de nye oppgavene regionene skal få.

Og blant de nye regionene finner vi et sammenslåt­t Troms og Finnmark, selv om finnmarkin­gene selv ikke anser slaget som tapt. 11. desember har organisasj­onen For Finnmark invitert Torhild Bransdal og kommunalpo­litikere fra Høyre, Frp og Venstre til å møte folket på et åpent møte i Vadsø.

Bransdals timeplan tillater ikke noen utflukt mot nord, og ikke har hun tenkt å endre standpunkt heller. Nå håper hun at Stortinget slipper å behandle saken for fjerde gang:

– Ja, det håper jeg inderlig. Alle må forholde seg til et lovlig fattet vedtak, understrek­er Torhild Bransdal.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? – Det at Finnmark truer med rettssak mot staten, reiser noen perspektiv­er som er ganske spesielle, sier stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal (KRF).
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER – Det at Finnmark truer med rettssak mot staten, reiser noen perspektiv­er som er ganske spesielle, sier stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway