Fædrelandsvennen

Jemen-forhandlin­ger gir håp

Kravene har kommet på bordet under fredssamta­lene om Jemen. FNS spesialuts­ending betegner møtet i Sverige som en milepael.

- NTB

Jemens internasjo­nalt anerkjente regjering krever blant annet at Houthi-opprørerne trekker seg ut av den strategisk viktige havnebyen Hodeida.

– Kupp-militsen må trekke seg helt bort fra vestkysten og overlate området til den legitime regjeringe­n, tvitret Jemens utenriksmi­nister Khaled al-yamani rett før møtestart.

Houthi-opprørerne truer på sin side med å stenge flyplassen i hovedstade­n Sana for Fn-fly, dersom ikke Saudi-arabia opphever sin blokade og tillater sivil trafikk.

– Dersom flyplassen i Jemens hovedstad ikke blir gjenåpnet for det jemenittis­ke folk, vil jeg be vårt politiske råd og regjeringe­n i Sana om å stenge flyplassen for alle fly, tvitrer opprørsled­eren Mohammed Ali al-huthi.

For å understrek­e forhandlin­gsvilje kunngjorde partene likevel at de har inngått en avtale om fangeutvek­sling, noe som rett nok ble kjent alt tirsdag.

GRUNDIGE FORBEREDEL­SER

Både FN og svenske myndighete­r har forberedt fredssamta­lene grundig og håper at partene skal få såpass tillit til hverandre at det kan tas steg i retning av fred.

– Det handler om å bygge opp trygge rom, sier freds- og konfliktfo­rsker Isak Svensson ved Uppsala universite­t til TT.

Sverige har gode forutsetni­nger for å kunne lykkes, mener han.

– Siden vi er et nøytralt land som har forbindels­er med alle parter, og som ikke oppfattes å ha egne interesser i konflikten, sier Svensson.

MINST 10.000 DREPTE

Saudi-arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.

Minst 10.000 mennesker er siden drept, store deler av landets infrastruk­tur er bombet i grus og 14 millioner mennesker trues nå av sult, ifølge FN.

Det første forsøket på å komme fram til en forhandlin­gsløsning strandet i 2016, og det samme gjorde FNS forsøk på å bringe partene sammen i september i år.

FNS spesialuts­ending Martin Griffiths ga imidlertid ikke opp og lyktes torsdag med å få partene til å møte opp på Johannesbu­rg slott i Rimbo nord for Stockholm

BYGGE TILLIT

Griffiths håper møtet i Sverige kan bli startskudd­et på en politisk prosess som leder til våpenhvile og fredsavtal­e.

– Etter to og et halvt år uten formell politisk prosess, er møtet mellom de to delegasjon­ene her en milepael, sa han under en pressekonf­eranse torsdag.

Sveriges utenriksmi­nister Margot Wallström deltok også og hadde et klart budskap til partene.

– Nå er det opp til dere, partene i Jemen. Dere må konstrukti­vt og oppriktig slutte opp om Martin Griffiths og denne Fn-ledede prosessen. Det er dere som avgjør framtida, lød hennes oppfordrin­g.

SKEPSIS

Begge parter kommer trolig til å kreve at den andre legger ned sine våpen og innstiller angrepene, men Jemen-eksperter tror eventuelle innrømmels­er vil sitte langt inne.

– Saudi-arabia lar seg ikke tvinge til å stanse kamphandli­ngene uten at de oppnår betydelig militaer framgang på bakken, tror antropolog­en og Jemen-eksperten Franck Mermier ved Centre National de la Recherche Scientifiq­ue i Frankrike.

– Houthiene kommer ikke til å gi slipp på makten og vil bare komme med minimale innrømmels­er ved forhandlin­gsbordet, tror han.

 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Her foregår fredssamta­lene om Jemen, på Johannesbe­rgs slott i Rimbo nord for Stockholm.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Her foregår fredssamta­lene om Jemen, på Johannesbe­rgs slott i Rimbo nord for Stockholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway