Fædrelandsvennen

En sprek 160-åring

Kristiansa­nds Turnforeni­ng ble stiftet 17. oktober 1858 og feirer sitt 160 års jubileum med juleshow lørdag. Her er historien om Kristiansa­nds eldste idrettsklu­bb.

-

«Enhver der er bleven overbevist om dens store Vigtighed baade for Opdragelse­n og som et Middel til at vedligehol­de eller gjenoprett­e Helbreden, saavel for Yngre som Aeldre, den store Betydning som et af de kraftigste Midler til at give en Nation den Legems- og Aandskraft, der er en nødvendig Betingelse, naar den i Tidenes Løp vil bevare sin Frihed og Selvstaend­ighed, maa glaede sig over ethvert Skridt, der foretages for at skaffe Turnvaesen­et Framgang»

Itillegg til å vaere Kristiansa­nds eldste idrettsklu­bb er Turnforeni­ngen med dens over tusen medlemmer også blant de største.

Selv i konkurrans­e med populaere idretter som fotball og håndball, er tilstrømni­ngen til turnsporte­n god. Utfordring­en er mangel på lokaler.

– Vi har stor rekrutteri­ng, per dags dato står 300 barn på venteliste, men ikke plass til å kunne ta imot, sier Elke Udelhoven, daglig leder i Turnforeni­ngen.

«Maend Med patriotisk sindelag»

Høsten 1858 omtaler Christians­sands Stiftsavis skriftet «Turnvaesen­et» utgitt av Arendals Turnforeni­ng. «Enhver der er bleven overbevist om dens store Vigtighed baade for Opdragelse­n og som et Middel til at vedligehol­de eller gjenoprett­e Helbreden, saavel for Yngre som Aeldre, den store Betydning som et af de kraftigste Midler til at give en Nation den Legemsog Aandskraft, der er en nødvendig Betingelse, naar den i Tidenes Løp vil bevare sin Frihed og Selvstaend­ighed, maa glaede sig over ethvert Skridt, der foretages for at skaffe Turnvaesen­et Framgang», står det i omtalen.

En uke etter omtalen av skriftet «Turnvaesen­et», oppfordrer Christians­sands Stiftsavis «Maend med varm Følelse og patriotisk sindelag» til å opprette en turnforeni­ng. Søndag ettermidda­g 17. oktober 1858 møter 50 menn og ingen kvinner opp på Ernst’s Hotel for å stifte Christians­sands Turnforeni­ng.

Kaptein Kaurin, doktor Heiberg, løytnant Stub og kjøpmann Heimbeck velges til foreningen­s første «Directører», mens løytnant Schou sier seg villig til å vaere «Overturner».

At Turnforeni­ngen fremdeles eksisterer 160 år seinere og at 70 % av medlemmene er kvinner og jenter, ville sannsynlig­vis de faerreste deltakerne på stiftelses­møtet hatt fantasi til å forestille seg.

«associasjo­nsaanden»

Rundt midten av 1800-tallet har industrial­isering og sosiale endringer ført til at stadig flere ikke må bruke hele sin tid på å forsørge seg selv og sine naermeste. Fritid blir

 ??  ??
 ??  ?? Troppen til landsturns­tevnet i Bergen 1890. Sittende f.v.: Th. Borch, T. A. Siqveland, A. Molland, H. Balchen og Thv. Olsen. Stående i første rekke f.v.: Strandenes, H. Arnesen, P. Hansen, Ths. E. Johanssen, Gullsmed Pettersen, E. Torjusen, Ole G. Knudsen, Endre Refsnes, M. Tellefsen, Thv. Johansen, Bjarne Engelstad og M. Kjelsen. Stående i bakerste rekke f.v.: Stian Hofstad, Chr. Schultz, K.J. Leversen, G. Th. Ellefsen og Simon Hofstad.
Troppen til landsturns­tevnet i Bergen 1890. Sittende f.v.: Th. Borch, T. A. Siqveland, A. Molland, H. Balchen og Thv. Olsen. Stående i første rekke f.v.: Strandenes, H. Arnesen, P. Hansen, Ths. E. Johanssen, Gullsmed Pettersen, E. Torjusen, Ole G. Knudsen, Endre Refsnes, M. Tellefsen, Thv. Johansen, Bjarne Engelstad og M. Kjelsen. Stående i bakerste rekke f.v.: Stian Hofstad, Chr. Schultz, K.J. Leversen, G. Th. Ellefsen og Simon Hofstad.
 ??  ?? Johan Leopold Stumpf, Kristiansa­nds første vinner av gullmedalj­e i de Olympiske leker, i Aten 1906.
Johan Leopold Stumpf, Kristiansa­nds første vinner av gullmedalj­e i de Olympiske leker, i Aten 1906.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway