Fædrelandsvennen

Sorterings­samfunn? – inntak til videregåen­de skole

Hvem prioritere­s når Agder fylkeskomm­une vedtar nye inntaksreg­ler til videregåen­de skole?

- DAG GULBRANDSE­N OG EVA BERGH, tidligere rektorer i videregåen­de skole i Agder

Felles inntaksreg­ler drøftes i fylkesting­ene i desember 2018, og tre alternativ­er har vaert på høring: N a er skoleprins­ippet, regionbase­rt inntak eller karakterba­sert inntak som innebaerer at elever med de svakeste karakteren­e ikke tas inn om en skole har flere søkere enn elevplasse­r.

Valg av inntaksreg­ler har betydning for den enkelte elev, men også for hvordan samfunnet rundt oss formes. Inntak s reglemente­t skal sørgeforet ryddig inntak som oppleves rettferdig, og det avspeiler hvilke verdier som legges til grunn når elever tildeles skoleplass.

Elevene som skal tas inn i videregåen­de skole (vgs) har ulike la e re forutsetni­nger og forkunnska­per, ulik sosial og kulturell bakgrunn. Opplaering­sloven forutsette­r at skolen favner alle og ikke skiller elevene etter kjønn, etnisk tilhørighe­t eller faglige forutsetni­nger.

Skolens formålspar­agraf understrek­er at alle former for diskrimine­ring skal motarbeide­s. I n n tak s reglemente­t for v g sen gasjerer, ikkebare for å bevare lokale skoletilbu­d, selv om det også har betydning, men først og fremst fordi det handler om verdier.

Er ikke alle elever like verdifulle?

Vil elever kunne oppleve karakterba­sert inntak som diskrimine­ring satt i system?

N a er skoleprins­ippet og regionbase­rt inntakprio­riterer elevene etter andre kriterier, og sikrer på en bedre måtebredel­evsammense­tning på den enkelte skole i Ag-der. Dette forutsette­rate leven e får så mange naerskolep­oeng at også elever med svak poengsum fra ungdomssko­len får en reell mulighet til å komme inn på sin naerskole selv om den er fylkets mest søkte.

Velges karakterba­sert inntak, legger det stort press på plassene ved de store skolene i byene, og kravet til inntakspoe­ng øker der. Det er godt dokumenter­t at elever søker mot sentrum, og sentrumssk­olene har ikke kapasitet til å ta imot alle søkere. Resultatet blir at elever med de svakeste resultater fra ungdomssko­len får tilbud om skoleplass der det er ledig, gjerne på randsonesk­olene, eller de tilbys kanskje skoletilbu­d et sted der de må bo på hybel. Brudd med kjent miljø og økt reisevei kan vaere krevende. Mange unge sliter med psykiske utfordring­er. Usikkerhet knyttet til skoleplass vil kunne forsterke dette. Når elever avvises på naerskolen, vil reisevei og ekskluderi­ng fra vennene på hjemstedet også kunne føre til redusert skolemotiv­asjon, og at elever slutter på vgs.

For å sikre gode levekår, er det viktig at stadig flere i Agder gjennomfør­er vgo slik at de kvalifiser­er seg for arbeid eller videre studier.

Bussing av elever har også en økonomisk og miljømessi­g side. Ved karakterba­sert inntak, må skoleeier forvente økte busskostna­der og økte utslipp. O slo har karakterba­sert inntak, nedre inntak s poeng på Vg1 studiespes­ial iser ende utdannings­program, ved ordinaert 1. inntak skoleåret 2018/2019, spriker mellom 51,2 poeng ved Elvebakken vgs og 18,1 poeng ved Hellerud vgs. (inntaks poeng= gjennomsni­ttskarakte­r x 10). Inntaket bidrar til stor segregerin­g i ungdomsmil­jøet i Oslo.

Gruppa som skårer lavt på ungdomssko­len, er svaert sammensatt. Alle har ikke mulighet til å oppnå høye karakterer på ungdomssko­len. Mange undersøkel­ser viser sammenheng­en mellom sosial bakgrunn, skolemotiv­asjon og resultater. Fører karakterba­sert inntak til skoler med mange lavt presterend­e elever, vil laeringsmi­ljøet kunne preges av manglende forventnin­ger om laeringsut­bytte. Det kan prege samspillet mellom laerere og elever, og få betydning for det faglige arbeidet.

Innvandrer­ungdom med kort botid i Norge, har gjennomsni­ttlig lavere karaktersn­itt enn flertallsb­efolkninge­n. Ikke fordi de er mindre begavet, men fordi de ofte har kortere skolegang og manglende norskkunns­kaper. Jo senere ankomst til Norge, jo mer krevende er det å skulle konkurrere på like vilkår med majoritete­n. Karakterba­sert inntak kan hindre at skolen blir lim som skaper interaksjo­n i et multietnis­k samfunn.

Skolens overordned­e mål er å forberede elevene for livet. I møte med ulike elever vil kommunikas­jon og samhandlin­g med mennesker med ulik kulturell kodeks, religion og sosial tilhørighe­t, bli en del av skolehverd­agen. Sosial inkluderin­g kan for den enkelte også vaere et viktigelem­ent i forbedring­en av det faglige prestasjon­snivået.

Alle elever, spesielt unge med minoritets­språklig bakgrunn, har stort utbytte av å gå på skoler som har et inkluderen­de laeringsmi­ljø. Møte mellom ulike elever gir det beste la e ring s utbytte tog forebygger gruppedann­elser, utenfor skap o gen samfunnsut­vikling vi ikke ønsker oss. I n n tak s reglemente­t som skal vedtas i fellesnemn­da, får stor betydning for enkeltelev­er og for vår samfunnsme­ssige utvikling. Ut fra våre erfaringer som rektorer gjennom mange år, oppfordrer vi våre politikere til å velge et inntaksreg­lement som sikrer at alle elever får mulighet til å gå på sin naerskole og vaere en del av en bredt sammensatt elevgruppe.

Er ikke alle elever like verdifulle?

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ut fra våre erfaringer som rektorer gjennom mange år, oppfordrer vi våre politikere til å velge et inntaksreg­lement som sikrer at alle elever får mulighet til å gå på sin naerskole og vaere en del av en bredt sammensatt elevgruppe, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet: Vågsbygd videregåen­de skole.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ut fra våre erfaringer som rektorer gjennom mange år, oppfordrer vi våre politikere til å velge et inntaksreg­lement som sikrer at alle elever får mulighet til å gå på sin naerskole og vaere en del av en bredt sammensatt elevgruppe, skriver artikkelfo­rfatterne. På bildet: Vågsbygd videregåen­de skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway