Fædrelandsvennen

Julegaveti­ps? En solidarisk asylpoliti­kk

- AYAT MAJBEL SAEID landsstyre­representa­nt i Rød Ungdom

Desember er endelig her. Jula er rett rundt hjørnet og eksamensst­resset erstattes av stress over julegaver, pynt og mat.

●●Snøen kommer straks, og enkelte steder i landet har snøen allerede sikkert kommet. Akkurat på denne tiden er det desto viktigere å sette fokus på de svake i samfunnet, saerlig asylbarna.

Jul i Norge har begynt å ligne mye på hvordan jula feires i USA. Dette er forøvrig ikke rart, vi har jo tross alt allerede adoptert mye rart derfra, bla. Black Friday og Halloween for å nevne noe. Det er mye interessan­t som vi har fått ut av tradisjone­r fra andre land, men en viktig ting som vi aldri må adoptere fra USA er innvandrer­politikken deres.

USA svarte på migrasjon tidligere iår ved å sette opp konsentras­jons leir-lignende camper, separere familier og ikke minst tvinge barn til å forsvare seg selv i rettssaker om sin egen migrasjons­status. Få forsto engelsk, og ingen forsto hva som foregikk. Slike tilstander har vi heldigvis ikke i Norge, men det forsvarer på ingen måte asylpoliti­kken som drives i dette landet.

Barna som bor på asylmottak i Norge er ikkebåret innpå gullstoler, som det fremstille­s a vinn- vandrerfie­ndtlige organisasj­oner og politikere. Asylbarna har ikke rett på utdanning, og mange går sultne til sengs pga matmangel – enten det ikke er mat eller at maten ikke er naeringsfu­ll. De får ikke psykisk helsehjelp selv om de sårt trenger det, og hvis du også har søsken som måtte bli i hjemlandet så må du deale med sorg og usikkerhet som et tillegg til alt annet som foregår.

Dette er ikke greit, og hører i hvert fall ikke hjemme i Norge.

Til jul i år ønsker jeg meg en ting – en mer solidarisk asylpoliti­kk. En asylpoliti­kk som har tillit til barn og unge som kommer hit, og gir dem den tryggheten de har blitt frarøvet av krig og nød. Jeg vil ha en asylpoliti­kk som tar vare på de svakeste, som lar folk gå på skole og komme seg i arbeid istedenfor å råtne vekk i et lukket rom på et mottak uten kompetente ansatte. En asylpoliti­kk som lar barn vaere barn, og gir dem muligheten­e de ellers ikke hadde fått. Er det for mye å be om i verdens beste land?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway