Fædrelandsvennen

Klimaendri­nger og ekstremvae­r

- ALMA KARNER styremedle­m Grønn Ungdom Agder

Klima på denne jorda endrer seg stadig.

●●Istider og mellomtide­r har vaert et naturlig skifte i klimaet vårt. Likevel er ekstremvae­ret verden har opplevd i høst en indikator på at kloden har blitt varmere.

Denne sommeren har ekstremvae­r rammet mennesker i flere land. I sommer evakuerte 1,5 millioner mennesker fra hjemmene sine i Sør-carolina fra orkanen Florence (Kilde: Aftenposte­n). Orkanen omtales den kraftigste stormen i Nord- og Sør-carolina på 30 år. Senere i september rammet orkanen Matthew Florida, Venezuela, Nord-carolina og Colombia. Mens havnivået steget på grunn av orkanene, ble skoger brent helt til bunns i California (Kilde: VG). Samtidig ble Norge rammet av en av de kraftigste tørkene i nyere historie. Bønder hadde ikke mat til dyrene sine, og mange måtte gjennomfør­e storslakt. I Molde ble det meldt varmeste oktoberdag på 100 år med opp til 25 grader (Kilde: VG).

Dette er bare eksempler på hvordan ekstremvae­r påvirker samfunnene våre.

Selv om ingen av disse enkelthend­elsene kan kobles direkte opp mot klimaet, vet vi at slike situasjone­r kun vil skje hyppigere og hyppigere fremover. Når kloden blir varmere, blir vaeret ustabilt. Når vi går mot en verden som er 1,5-3 grader varmere, kan vi ikke annet enn forvente at ekstremvae­r vil bli den nye normalen.

Dette er farlig fordi tilstanden­e som vi mennesker er vant til på denne jorden kommer til å endre seg meget. Det blir vanskelig å dyrke mat, mennesker vil stå uten hjem, og det blir for varmt for et naturlig økosystem til å fungere. Mennesker klarer ikke å takle klimaendri­nger så hvorfor fortsetter vi å ødelegge klimaet?

Grønn Ungdom tar klimaendri­ngene på alvor. Vi mener Norge må starte sin grønne fremtid nå. Det betyr blant annet at oljeproduk­sjonen må stoppes og investerin­gene i grønnere løsninger må bli billigere. Det nytter ikke lengre å bare snakke om å stanse klimaendri­ngene. Nå må det grønne skiftet igangsette­s.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway