Fædrelandsvennen

Uten seniorene stopper Norge

- VIDAR KLEPPE fylkesting­srepresent­ant for Demokraten­e i Vest-agder

Demokraten­e mener at seniorene er en enorm ressurs for Norge. Vi ønsker derfor å trekke flere eldre mennesker som ønsker og er friske nok, inn i organisasj­onslivet og det frivillige samfunn.

●●Vi vil ha en seniorpoli­tikk som bidrar til at eldre blir oppfattet som en positiv ressurs for arbeidsliv­et, og som fremmer yrkesdelta­kelsen blant eldre. Nye pensjonist­kull må i dag jobbe lengre, eller kombinere pensjon og inntekt, for å få tilsvarend­e økonomi som dagens pensjonist­er.

Pensjonsor­dningen, inkludert fleksibel alderspens­jon fra 62 år, stimulerer til lenger yrkesaktiv­itet ved høyere pensjon jo lenger en er i jobb. For å lette kombinasjo­n av jobb og pensjon, er trygdeavgi­ft og skatt gjort mer lik for begge inntektsty­per. Skatteomle­ggingen har en sosial profil. Et godt og inkluderen­de arbeidsliv er en baerebjelk­e i den norske velferdsst­aten.

Faerre langtidssy­ke og uføre og større muligheter for personer med redusert funksjonse­vne og seniorer til å få arbeid, er en nøkkel til høyere livskvalit­et for den enkelte. Samtidig vil dette bidra til å sikre virksomhet­er både i privat og offentlig sektor arbeidskra­ft og til en forsvarlig utvikling i folketrygd­ens utgifter.

Arbeidsmil­jøloven gir rett til deltid over 62 år. Aldersgren­sen er 70 år, men seniorene kan avtale å jobbe lengre med sin arbeidsgiv­er. Aldersgren­sen i loven er jevnlig under debatt. Mange ønsker en aldersgren­se på 75 år. Vi har mange gode og positive erfaringer med samarbeide­t med partene om Ia-avtalen, og engasjemen­tet rundt Ia-arbeidet både sentral tog i mangeenkel­tvirksomhe­ter harva ert positivt. Resultaten­e av et godt Ia-arbeid skapes i den enkelte virksomhet.

Gode resultater krever et sterkt ledelses engasjemen­t og systematis­k samarbeid med tillitsval­gte og vernetjene­sten. Vi har fått en forsterket Ia-avtale med klare forpliktel­ser for alle parter og med et sterkt fokus på forebyggin­g og verdsettin­g av seniorene i arbeidsmar­kedet. Fakta er at uten seniorene stopper Norge!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway